Door de snelweg van Merel (23) kunnen egels veilig van tuin naar tuin

"We vinden allemaal dat de egel bij Nederland hoort, bij onze tuinen", zegt Merel Klaarmond (23) van Egelwerkgroep Nederland. "Maar onze tuinen worden steeds meer betegeld. En dat is niet goed voor de egel." Daar heeft ze iets op bedacht: de egelsnelweg. Gaten in schuttingen en omheiningen van minimaal 13 bij 13 centimeter, die de tuinen van buren met elkaar verbinden.

In deze video doet Merel haar plannen uit de doeken:

Merel (23) maakt een snelweg voor egels

Het aantal egels in Nederland is de afgelopen 25 jaar met zo'n 35 procent gedaald, vertelt Merel. "Er zijn weinig cijfers over egels te vinden, maar we weten dat het slecht gaat." Sinds 2015 zit de populatie een beetje in de lift, door een paar goede egeljaren. "Maar het zal nog wel even duren voor de egelpopulatie weer op peil is."

De redenen? Het leefgebied van de egel is veranderd. "Onze natuurgebieden zijn gekrompen", legt Merel uit. "En in die gebieden leven ook de vos en de das, natuurlijke vijanden van de egel. Als die minder ruimte krijgen, krijgt de egel ook minder ruimte. Dat voelt-ie aan. Daarom is de egel naar de stad verhuisd."

Maak je tuin egelvriendelijk

In de stad komt de egel ook veel uitdagingen tegen. Zo belanden in Nederland ieder jaar zo'n 135.000 egels onder een auto, volgens schattingen uit 2009 van de Zoogdiervereniging Nederland - dit jaar wordt er een nieuwe telling gedaan.

In de tuinen hebben egels moeite met het vinden van eten en drinken, bijvoorbeeld door al die tegels. "Dus maak je tuin egelvriendelijk", stelt Merel voor. Dat betekent: meer planten en struiken waar insecten op afkomen, rommelhoopjes waar de egel onder kan schuilen. "En een egelsnelweg. Zo kan de egel vrij door onze tuinen lopen, op zoek naar voedsel."

Deel artikel: