Arnoud van der Struijk
Arnoud van der Struijk
Jongeren kunnen op steeds meer mbo- en hbo-scholen hulp krijgen als ze in de schulden zitten. Dat blijkt uit een rondgang van de NOS onder onderwijsinstellingen.
De Hanzehogeschool heeft vestigingen in Noord-Nederland en start komend studiejaar de cursus Omgaan met Geld. Windesheim Zwolle heeft sinds een paar maanden een financieel spreekuur en InHolland Den Haag begon dit jaar het project Financieel Slim Studeren.
Schulden onder jongeren is dan ook een groot probleem, bewijzen meerdere onderzoeken. Ruim 750.000 van de 18- tot en met 35-jarigen heeft weleens te maken met ernstige betalingsproblemen, zegt het Nibud.
In het interactieve verhaal hieronder ervaar je hoe een kleine schuld uitgroeit tot een groot probleem:
Het ROC van Twente organiseerde vorig jaar al een theatervoorstelling rondom het thema, een tweede volgt dit jaar. En op alle mbo's in Amsterdam lopen al jaren schuldhulpverleners rond.
Scholen is er dan ook veel aan gelegen financiële problemen onder hun studenten aan te pakken. Schulden hebben invloed op de studievoortgang, zegt woordvoerder Agnes Sweitser van het Deltion College. "We zien dat financiële zorgen veel stress opleveren bij studenten. Dat is ook een mogelijke oorzaak van het vaker missen van lessen en vergeten van afspraken."
Uiteindelijk kan een schuld zelfs leiden tot studie-uitval, al is dat moeilijk te vangen in cijfers. Jongeren met schulden schamen zich ervoor. Sweitser: "Op het Deltion valt 1,2 procent van de studenten uit met als reden 'financiële beperking'. Het vermoeden bestaat dat het werkelijke aantal hoger ligt, maar dat er door schaamte een andere reden wordt opgegeven." Alle scholen die we spraken, herkennen dat beeld.
Het gemak waarmee je een lening aanvraagt bij DUO: voor je het weet, leen je geld.
"De problemen beginnen vaak als ze 18 worden", zegt woordvoerder Frans Roozen van het Albeda College in Rotterdam. "Dan zijn ze ineens verantwoordelijk voor hun zorgverzekering, studiefinanciering en eventuele toeslagen. Het gemak waarmee je een lening aanvraagt bij DUO: voor je het weet, leen je geld."
"En hoe makkelijk je digitaal spullen kan bestellen. Abonnementen, telefoonrekeningen, contributie van de sportvereniging... Het is voor jongeren erg moeilijk om de gevolgen van al die verplichtingen te overzien."
De extra aandacht van scholen is in lijn met de oproep die Marco Florijn, voorzitter van de branchevereniging voor schuldhulpverlening, eerder dit jaar deed. Hij hamerde op het belang van financiële educatie en riep mbo's, hbo's en universiteiten op om financieel adviseurs aan te stellen, zodat er altijd iemand beschikbaar is waarbij studenten zich kunnen melden.