Vandaag verschijnt het onderzoek van het Radboudumc in een wetenschappelijk tijdschrift

'Derde van vrouwen kan niet optimaal functioneren tijdens ongesteldheid'

  • Jeanine Duijst en Nick Felix

    redacteuren NOS op 3

  • Jeanine Duijst en Nick Felix

    redacteuren NOS op 3

Niet kunnen sporten, je ziek melden of alleen maar in bed kunnen liggen. En dat elke maand weer. Uit het grootste menstruatieonderzoek ooit blijkt dat een derde van de ondervraagde vrouwen niet normaal kan functioneren tijdens ongesteldheid.

De helft van de vrouwen met menstruatieklachten praat daar niet over, legt hoofdonderzoeker en gynaecoloog Bertho Nieboer van het Radboudumc uit. "Ze vertellen bijvoorbeeld niet aan hun familie dat ze dingen moesten laten door hun ongesteldheidsklachten. Het kan zijn dat hierdoor aandoeningen over het hoofd worden gezien."

In de video hieronder legt NOS op 3 uit hoe doorlopen met extreme menstruatiepijn zelfs kan leiden tot onvruchtbaarheid:

Verder blijkt uit het onderzoek onder 42.000 Nederlandse vrouwen, dat vandaag is verschenen in het American Journal of Obstetrics & Gynecology, waar zij precies last van hebben. "Als vrouwen klachten hebben, ervaren de meesten heftige buikpijn. Ook geven veel vrouwen aan dat ze last hebben van psychologische klachten, moeheid en rugpijn", zegt Nieboer.

Niet op elk verjaardagsfeestje

Als vrouwen hun extreme pijnklachten wegstoppen, kan dat onherstelbare schade tot gevolg hebben. "Een aandoening als endometriose kan hierdoor een tijd blijven sluimeren", waarschuwt Nieboer.

Naar schatting heeft 1 op de 10 vrouwen die aandoening. Bij vrouwen met endometriose zit slijmvlies, dat normaal binnen de baarmoeder zit, ook erbuiten. Het kan daar in de buikholte verkleven aan bijvoorbeeld de darmen, of de eierstokken. "Dit zorgt voor extra pijn tijdens de menstruatie", legt gynaecoloog Joke Schutte van Isala Vrouw-kindcentrum uit. "Het kan zelfs leiden tot onvruchtbaarheid."

Meer praten over menstruatieklachten is volgens experts belangrijk. "Je hoeft echt niet op elk verjaardagsfeestje al je menstruatieperikelen in de groep te gooien", zegt Schutte. "Maar als je echt veel last hebt, is dat niet normaal en kun je het daar dus beter over hebben."

Deel artikel: