Luchtvaartmaatschappij Virgin Atlantic versoepelt de kledingregels voor stewardessen. Het bedrijf stelt make-up niet langer verplicht. Een broek wordt onderdeel van het standaarduniform van het bedrijf.
De nieuwe richtlijn moet het werk comfortabeler maken en medewerkers meer keuze geven, zegt een woordvoerder van de vliegmaatschappij.
Zelf noemt Virgin Atlantic het een belangrijke verandering. In de luchtvaartindustrie worden over het algemeen hoge eisen gesteld aan het uiterlijk van cabinepersoneel. Dit toont aan dat daar langzaam verandering in komt, ook al blijven ook maatschappijen als KLM make-up wel adviseren.
Zo selecteren sommige maatschappijen cabinepersoneel op lengte, omdat ze bij de bagagevakken moeten kunnen, en gewicht. Anderen verbieden een lange baard, meerdere oorbellen per oor of het dragen van zichtbare tatoeages.
Zowel KLM als Transavia benadrukken dat cabinepersoneel er representatief uit moet zien. "Je moet vooral benaderbaar overkomen voor passagiers", zegt woordvoerder Claudia Metz van Transavia. Daarom heeft de maatschappij richtlijnen voor kleding, haar en make-up.
Stewards moeten bij Transavia bijvoorbeeld verplicht een stropdas dragen, stewardessen een sjaaltje. Daarnaast is make-up voor stewardessen verplicht.
"We adviseren lichte make-up die de wangen wat kleur geeft", zegt Metz. "Vooral vanwege het felle vliegtuiglicht." De keuze voor foundation is vrij, maar een blush (roodachtig poeder op de jukbeenderen) is verplicht.
Ook KLM vindt make-up onderdeel van een representatief uiterlijk van stewardessen. Daarnaast vraagt KLM hun cabinepersoneel om geen zichtbare piercings, tatoeages en tandversieringen te dragen. "De crew moet er netjes en verzorgd uitzien. Het uniform en make-up dragen daaraan bij", zegt een woordvoerder.
Een vast controlemoment op uiterlijk is er niet. Personeel is volgens KLM zelf verantwoordelijk voor een verzorgd uiterlijk en noemt dit onderdeel van het werk.
Qua uniform is er steeds meer keuze gekomen voor personeel. Zo kunnen KLM-stewardessen kiezen uit een strakke rok, wijde rok of een broek.
Ook bij Transavia zijn er meerdere vesten, broeken en rokken. "We vinden het belangrijk dat mensen kunnen kiezen wat bij ze past", zegt Metz.