NOSop3

In het team van Alex zitten alleen gamers met een beperking

Er zijn te weinig professionele gamers met een beperking, vindt Alexander Nathan (30). Hij richtte daarom zijn eigen esport-team op. "Een handicap zou geen hindernis moeten zijn voor gamers. Iedereen met een beperking kan streven naar de top."

Alexanders team heet Permastunned Gaming. Samen met gamers met een beperking van over de hele wereld speelt hij Dota 2, een populair strategiespel. Een teamlid uit IJsland heeft maar twee vingers en een Duitser kan alleen zijn mond gebruiken om te gamen.

In de video hieronder vertelt Alexander over zijn frustraties en spreken we spelers uit zijn team:

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Bekijk het verhaal van Alexander en z'n esport-team

Alexander is ervan overtuigd dat zijn team een kans maakt op het allerhoogste niveau. "Het zou zo tof zijn als we een groot toernooi winnen en daarmee respect afdwingen van iedereen."

Wereldwijd zijn er verschillende instellingen die gamen toegankelijker maken voor gamers met een beperking. Zoals AbleGamer en Specialeffect en in Nederland HiPerks. "Uit onderzoek van Microsoft blijkt dat 8 procent van de gamers de Xbox niet kon gebruiken door hun beperking", vertelt oprichter Paul van der Made.

Voor een standaardcontroller heb je namelijk twee handen en tien vingers nodig. Voor mensen met een beperking is dat niet altijd vanzelfsprekend. Maar er zijn steeds meer opties. Microsoft bracht vorig jaar een speciale Adaptive Controller uit. Je kan 'm helemaal naar je eigen smaak instellen door bijvoorbeeld extra knoppen toe te voegen.