Nederlands echo-systeem kan moedersterfte Afrika terugdringen

Thomas van den Heuvel heeft een doel: moedersterfte in ontwikkelingslanden tegengaan. Dat doet hij met slechts een laptop en een draagbaar echo-apparaat. Daarmee zoekt hij bij vrouwen in Ethiopië naar risicofactoren voor een complexe bevalling, zoals een stuitligging of een tweeling.

Dat gebeurt nu namelijk nauwelijks. Onder meer omdat echo-apparaten duur zijn: "In Nederland zijn ze tussen de 20.000 en 200.000 euro", legt Thomas uit. Die van hem is met 2000 euro een stuk goedkoper.

Bekijk in deze video hoe Thomas daar echo's mee maakt.

Goedkopere echo's tegen moedersterfte

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) leeft 99 procent van alle vrouwen die rond een bevalling overlijden in Afrika. In Ethiopië, waar Thomas onderzoek doet, gaat het om 353 moeders per 100.000 geboorten. In Nederland zijn dat er zeven.

In een rapport uit 2016 beschrijft de WHO hoe ze die moedersterfte wereldwijd willen aanpakken. Ook zij bevelen het maken van echo's aan.

Vroedvrouwen binnen één dag opleiden

Het systeem van Thomas kan drie dingen opsporen: hoe lang de vrouw al zwanger is, of de baby in een stuitligging ligt en hoeveel baby's er in de buik zitten.

Thomas wil de vroedvrouwen zelf leren hoe ze het echo-apparaat moeten gebruiken. Dat kan binnen één dag. "Ze leren dan hoe ze het apparaat over de buik moeten bewegen. De computer interpreteert de beelden en geeft dan direct aan of er risicofactoren zijn."

Hij hoopt het echo-apparaat in zo veel mogelijk gezondheidsklinieken in Ethiopië te plaatsen. In tegenstelling tot ziekenhuizen zijn die voor veel vrouwen dichterbij. "Op die manier kunnen zwangere vrouwen die risico lopen, veilig bevallen."

Deel artikel: