Nederlander (20) voor de rechter na dodelijk ski-ongeval, wat zijn de regels?

  • Arnoud van der Struijk

  • Arnoud van der Struijk

In Oostenrijk staat vandaag een Nederlandse snowboarder (20) voor de rechter vanwege een ski-ongeluk dat hij een jaar geleden had. Tijdens de laatste afdaling van zijn vakantie kwam hij in botsing met een Oostenrijkse vrouw. Zij overleed korte tijd later. De Nederlander wordt vervolgd voor dood door schuld.

Of hij schuldig wordt bevonden, ligt volgens zijn advocaat Stephan Wijnkamp onder meer aan wat er in de drie seconden vóór het ongeluk gebeurde en of hij de vrouw toen heeft kunnen zien. "Die seconden zijn cruciaal. Had hij haar toen gezien, dan had hij haar moeten ontwijken. Anders is hij nalatig geweest." De advocaat van de jongen noemt dat in deze zaak lastig te bewijzen, want er zouden geen getuigen zijn.

Ook is het de vraag onder welke hoek het ongeval heeft plaatsgevonden, omdat dat duidelijkheid kan geven over de richting waarin beiden zich over de piste bewogen. Skiede de vrouw bijvoorbeeld voor de snowboarder naar beneden, of stak ze over? Voor zulke zaken zijn pisteregels, vastgelegd door de internationale skifederatie FIS en de Oostenrijkse Raad voor Alpine Veiligheid.

In die regels staat onder meer wie er wanneer voorrang heeft, hoe in te halen en in te voegen, waar je wel en niet stil mag staan, waar je mag lopen en wat je moet doen na een ongeluk.

In Oostenrijk wordt een skiongeluk hetzelfde afgehandeld als een verkeersongeluk. Wijnkamp: "Er komt politie bij, de officier van justitie kijkt ernaar en er vindt een reconstructie plaats. Soms nog op de dag van de zitting. Ook vandaag kan het nog zijn dat we de piste opgaan om een en ander te reconstrueren. De rechter heeft duidelijk aangegeven dat we ski's en snowboard mee moesten nemen."

Volgens Philip de Koningh van de Vereniging Van Ski- en Sneeuwsportleraren verschilt het per skischool of er op de piste aandacht is voor de FIS-regels. Vooral de factor tijd speelt een rol. Als je een week de tijd hebt om een groep te begeleiden, kun je er meer aandacht aan besteden.

Skileraar Patrick Strik (26) vertelt dat de pisteregels haast heilig zijn in Oostenrijk. "Ik heb daar verschillende keren theorie- en praktijkexamen gedaan en er werd altijd naar gevraagd. Dan moesten we er acht van de tien opnoemen, bijvoorbeeld. Ook de skileraren die mij lesgaven waren daar heel scherp op."

Maar bij Pim (22), ook ski- en snowboardleraar, viel dat wel mee. "In principe zijn de FIS-regels niet zo aanwezig op de piste. Ik houd er ook niet veel rekening mee. Het zijn meer fatsoensregels die je meegeeft."

Deel artikel: