NOSop3

Wijnflessen krijgen een tweede leven als drinkglas

Geschreven door
Bobby Schinkel

Stapels wijnflessen vinden na het kerstdiner hun weg naar de glasbak. Eigenlijk is dat zonde, want net als bierflesjes zouden ze hergebruikt kunnen worden. Dat is de gedachte waarmee Jermain van der Graaf (26) zijn bedrijfje Rebottled startte.

Daar krijgen flessen direct een tweede leven, als drinkglas. Hieronder zie je hoe:

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Hoe een wijnfles een drinkglas wordt

Bij Utrechtse kroegen en restaurants worden de wijnflessen opgehaald. Eenmaal in de fabriekshal gaan de etiketten en doppen van de fles, waarna het doormidden zagen kan beginnen. Dat gaat met een diamantzaag, zodat de flessen niet versplinteren.

Op die manier ontstaat er vanuit de flessenbodem een drinkglas. Maar door de vlijmscherpe randen kun je er dan nog niet uit drinken. Pas na veel schuur- en polijstwerk is het product af. Werk dat wordt gedaan door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.

In Jermains werkplaats kunnen ze op hun eigen tempo ervaring opdoen, om daarna door te stromen naar een reguliere baan.

Na het zagen worden de randen geslepen. NOS

Op dit moment produceert het team 5000 glazen per maand. Volgend jaar moeten dat er 20.000 worden.

Jermain: "Het is super tof om te zien. Vooral omdat je zo duurzaamheid, sociaal werk en business combineert."

Dit is ons Goede Verhaal. Elke zaterdag gaan we op zoek naar mensen met oplossingen voor problemen in hun wijk, dorp, stad of de wereld. Heb jij tips voor een Goed Verhaal dat wij moeten vertellen? Stuur ze dan naar nosop3@nos.nl o.v.v. Goed Verhaal.