Dit ligt er (waarschijnlijk) op je bord met Kerst

Wat eet jij deze Kerst? Waarschijnlijk varkens- of rundvlees, want daar gaven we de afgelopen twee jaar in de kerstperiode twee keer zo veel aan uit als normaal.

Dat blijkt uit cijfers die NOS op 3 heeft opgevraagd bij onderzoeksbureau IRI, dat bijhoudt wat we kopen in de supermarkt. In een normale week geven Nederlanders 9,6 miljoen euro uit aan varkens- en rundvlees. In de week voor kerst is het 19 miljoen euro.

Van kalkoen moeten we gedurende het jaar weinig hebben, maar in december staat dit klassieke kerstgerecht toch nog bij heel wat mensen op tafel. In de week voor kerst is een duidelijke piek te zien in de verkoopcijfers.

Dat we met Kerst kalkoen eten is niet zo gek: dat is ook het moment dat het in de schappen ligt. "Het is altijd een combinatie van vraag en aanbod. En in de kerstperiode is er meer aanbod van kalkoen dan de rest van het jaar", zegt Sjanny van Beekveld van IRI.

Van alle soorten vlees geven we gedurende het jaar het meeste geld uit aan kip, maar met Kerst nou weer net niet veel meer dan normaal.

"Vooral kipfilet is een heel gewoon stukje vlees, daar is het feestelijke wel een beetje van af", zegt Hans Dagevos, consumptiesocioloog bij de Wageningen Universiteit. "Dat is de belangrijkste reden dat we het niet eten met Kerst. Maar kip zit wel gewoon in de gourmetschotels, want het is snel klaar. En tja, gourmetten, wie doet dat nou niet met Kerst?"

Wild is gefokt

Aan wildsoorten gaven we vorig jaar in de week voor Kerst ruim 2,1 miljoen euro uit, iets meer dan in 2016. We kochten vooral veel konijn en hert.

Wel is het de vraag of het wild in de supermarkten echt is. Door de jaren heen is uit meerdere onderzoeken gebleken dat een deel van het wild dat verkocht wordt eigenlijk gefokte dieren zijn. Albert Heijn besloot vorige week na kritiek de verpakkingen van de 'wildsoorten' aan te passen.

"In het vervolg zal Albert Heijn richting de klant duidelijk maken dat onder de term wild zowel 'gehouden' als 'vrij' wild wordt verstaan", laat een AH-woordvoerder weten.

Mocht je voor je kerstdiner bijvoorbeeld konijn, eend of hert van de supermarktketen kopen, dan zijn dat gefokte dieren. Haas, ree en fazant is wel echt wild.

Hoe groot is de impact van ons kerstdiner op het milieu? En zijn vleesvervangers wel een goed alternatief? NOS op 3 serveert jou in de video hieronder de feiten:

Deel artikel: