NOS Op 3

De nieuwe sancties van de VS tegen Iran zijn van kracht. Dat heeft grote gevolgen voor Iraniërs. Hieronder leggen we je, samen met Iran-correspondent Thomas Erdbrink, uit hoe de sancties het leven van jonge inwoners beperken:

Merk hier wat de Iraniër merkt van sancties

In 2015 werd een nucleair akkoord gesloten tussen Iran en de VS, samen met het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Duitsland, Rusland en China. Het land moest onder andere inspecties toelaten van zijn nucleaire installaties en mocht zich in ruil daarvoor weer mengen op de internationale geldmarkt.

Trump vond deze deal niets, omdat volgens hem Iran zich niet aan de afspraken hield. Het akkoord werd opgezegd en de economische sancties weer ingevoerd. Vanaf begin augustus mag Iran niet meer handelen in onder andere goud en dollars en geen vliegtuigen meer kopen, nu is de tweede ronde ingegaan.

Dit heeft voor de Iraanse bevolking grote gevolgen, die ze vooral dagelijks in hun portemonnee voelen. Bovenop de sancties komt ook nog het grillige economische beleid dat de Iraanse overheid er volgens Erdbrink op nahoudt.

STER reclame