NOSop3

Kimberly laat je het zwarte perspectief zien

Aangepast

Wanneer Kimberly Willems door een museum loopt, ziet ze naar eigen zeggen andere dingen dan de meeste bezoekers. Het viel haar bijvoorbeeld op dat het slavernijverleden een minder prominente plek heeft in een tentoonstelling over de geschiedenis van Amsterdam dan de moord op Theo van Gogh.

Het Amsterdam Museum nodigde haar uit om tijdens de Black Achievement Month een rondleiding te geven. "Ik neem een ander perspectief mee het museum in. Het is leerzaam voor mij, de bezoekers, maar zeker ook voor het museum."

De rondleiding was een succes, vindt Kimberly. "Veel mensen realiseerden zich niet dat een tentoonstelling in een museum subjectief is. Samengesteld door een curator, die zijn eigen keuzes maakt en zijn eigen biases heeft. Wat je ziet is niet de waarheid."

Voor ons deed Kimberly de rondleiding nog eens over. Hoe dat ging, zie je in de video:

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Kimberly toont museumbezoekers het 'zwarte' perspectief

De Black Achievement Month vond dit jaar voor de derde keer plaats en duurde de hele maand oktober. De maand is bedoeld om zwarte rolmodellen, talenten en achievers in de spotlights te zetten. Zo hoopt de organisatie af te rekenen met de beeldvorming die "te vaak is bepaald door dat wat in de slavernij en koloniale tijd over personen van Afrikaanse afkomst is gezegd en geschreven".

Dit is ons Goede Verhaal. Elke zaterdag gaan we op zoek naar mensen met oplossingen voor problemen in hun wijk, dorp, stad of de wereld. Heb jij tips voor een Goed Verhaal dat wij moeten vertellen? Stuur ze dan naar nosop3@nos.nl o.v.v. Goed Verhaal.