De kans bestaat dat je met een telefoontje of een paar muisklikken een paar tientjes kunt verdienen. Althans, als je een mini-pensioen hebt opgebouwd. Doordat vanaf 1 januari de wet verandert, bestaat ook de kans dat heel kleine bedragen uit jouw pensioenpot verdwijnen.
Onder mini-pensioenen worden alle potjes van maximaal 2 euro bruto per jaar gerekend. In Nederland zijn dat er meer dan 200.000. Vaak heb je zo'n klein potje opgebouwd bij een baantje dat je (vaak na je 21ste) maar heel even deed.
Hoe dat zit, leggen we je hieronder uit:
Tot 2019 kan je mini-pensioen nog worden veiliggesteld. Daarna verdwijnt hij, omdat de administratieve kosten voor pensioenbeheerders hoger zijn dan de potjes überhaupt waard zijn. Dat ze verdwijnen, is meegenomen in de Wet waardeoverdracht klein pensioen, die in december 2017 is aangenomen.
In die wet staan ook nieuwe regels voor kleine pensioenen van tussen 2 en 474,11 euro bruto per jaar. Dan gaat het dus al over wat serieuzere bedragen. De wet bepaalt dat pensioenbeheerders zulke pensioenen kunnen samenvoegen met je huidige pensioen.
Je hebt bij deze pensioentjes twee opties: afkopen of overdragen. Afkopen betekent gaan voor het snelle geld. Je mailt dan je pensioenverzekeraar en laat ze een voorstel doen. Zij bieden je een bedrag aan, dat wordt uitgekeerd en daarna is je (mini-)pensioen weg.
Als je op dit moment pensioen opbouwt bij een werkgever, kan je de pensioentjes ook overdragen. Ook daarvoor geldt: contact opnemen en vragen of ze je die kunnen verhuizen naar je lopende pensioen. Voor beide gevallen geldt: je moet zelf opletten wat er met je geld gebeurt.
Maar is nou afkopen of overdragen verstandiger?
"Dat verschilt per situatie", zegt Renée Lamboo van How2SpendIt. Zij noemt het onverstandig om af te kopen en dat bedrag vervolgens uit te geven. "Dan kun je het beter laten staan. Het rendement dat pensioenfondsen halen over jouw potje geld, haal je als particulier belegger niet zo snel." Als je dan toch wil afkopen, "bewaar het pensioengeld dan voor je oude dag, of doe er iets verstandigs mee, zoals je hypotheek aflossen".
FNV Jong-voorzitter Bastiaan Meijer zegt: overdragen. "Jongeren hebben vaak veel korte baantjes gehad, en als je die allemaal niet laat meetellen, zit er toch een gat van een paar jaar in je pensioen."
"Het is een persoonlijke keuze", zegt Cindy Kaijser, pensioenspecialist bij de Rabobank. "Als het een bedrag is dat ieder jaar meer waard wordt, waarom zou je dat dan afkopen?" Volgens haar is het overdragen vaak wel verstandig. "Helemaal als er geen kosten in rekening worden gebracht."
Over één ding zijn de drie het eens: niets doen is zonde. Die extra euro per jaar kan op je oude dag zomaar eens van pas komen.