Deventer goedkoopst, studentenkamer in Amsterdam nog steeds het duurst

time icon

Wonen wordt voor studenten steeds duurder. Kijk mee. Dezelfde kamer, drie verschillende prijzen: 340, 442 en 578 euro. Het verschil: de stad. Deventer is het goedkoopst per vierkante meter: 20 euro. In Eindhoven betaal je 26 euro en Amsterdam spant de kroon: 34 euro. Dat blijkt uit cijfers van de Landelijke Monitor Studentenhuisvesting die vandaag is gepubliceerd.

De verschillen worden goed zichtbaar als je rekent met een gemiddelde kamer. Voor 17 vierkante meter is het verschil tussen Deventer en Amsterdam 238 euro. Benieuwd waar je het meest krijgt voor je geld? Wij berekenen de prijs voor je:

Hoeveel m2's krijg je voor je €'s?

Gemiddeld waren alle uitwonende hbo- en wo-studenten 500 euro kwijt aan woonlasten, een tientje meer dan vorig jaar. De woonlasten in Amsterdam, Den Haag en Haarlem liggen hoger dan gemiddeld: zo rond de 600 euro per maand.

In Ede, Enschede en Wageningen is het juist goedkoop wonen. Daar ben je met zo'n 400 euro al klaar. Dat scheelt behoorlijk. Want bijna de helft van het inkomen van studenten gaat op aan woonlasten.

Door de invoering van het leenstelsel zijn volgens het onderzoek meer studenten thuis blijven wonen dan voorheen. Het aandeel uitwonenden is de afgelopen drie jaar gedaald van 53 naar 48 procent. Vrouwen gaan nog steeds eerder het huis uit dan mannen. 55 procent van de vrouwelijke studenten woont op zichzelf tegenover 48 procent van de mannen.

In de wet is vastgelegd wat een verhuurder maximaal voor een kamer kan vragen. Dat gaat op basis van een soort puntensysteem. Hieronder leggen we je uit hoe dat zit:

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

In de wet staat wat je max. mag betalen voor een kamer. Zo zit dat:

De tool is gemaakt op basis van cijfers van de Landelijke Monitor Studentenhuisvesting 2017 van Kences. Dat kenniscentrum heeft onder meer een enquête met 46.000 respondenten afgenomen. We hebben gerekend met inclusieve vierkante meter-prijs zonder huurtoeslag. Er is niet gerekend met de gemiddelde woonlasten per stad, omdat dan ook het aanbod van kamers meeweegt in het gemiddelde.