Het groeit supersnel, neemt vier keer zoveel CO2 op als een groot bos en kan je hele huis verwarmen. De rietsoort 'miscanthus' is de superheld onder de duurzame gewassen. Maar ondanks zijn vele kwaliteiten, is de plant nog niet helemaal doorgebroken.
"Hij gaat al jaren gebukt onder een andere naam", vertelt Luisa Trindade, universitair hoofddocent aan Wageningen University of Research. "De plant wordt vaak olifantsgras genoemd, maar dat is een heel andere plant. Hij heet eigenlijk de miscanthus en hij gaat onze wereld een stuk duurzamer maken."
In de video hieronder gaan we langs bij de plantage van Luisa, die laat zien wat er zo bijzonder is aan dit 'superriet'.
In Wageningen wordt er onder leiding van Luisa onderzoek gedaan naar de vele voordelen van de plant. Luisa: "De miscanthus maakt heel efficiënt gebruik van regenwater en zonlicht. Hierdoor groeit het sneller. Eenmaal geoogst is het gras een goede grondstof voor bijvoorbeeld bioplastic, beton en papier."
Daarnaast is het gras ideaal bij vliegvelden, waar ze veel last hebben van ganzen. Het gras is niet aantrekkelijk voor ganzen om zich te nestelen, dus dat kan helpen overlast te verminderen.
Per hectare neemt de plant vier keer zoveel CO2 op als een hectare bomen. Omdat hij als een van de weinige gewassen in de winter niet heel kaal wordt, biedt hij beschutting aan dieren. En dat is dan weer goed voor de biodiversiteit.
Inmiddels hebben ondernemers ook de krachten van de plant ontdekt. "Toen ik in Borneo zag hoe 80 procent van het regenwoud daar gekapt was, werd ik zo verdrietig dat ik besloot ontslag te nemen en startte ik een duurzaam bedrijf", vertelt Jan-Govert van Gilst, die eerst in de wegenbouw werkte. Met zijn bedrijf maakt hij onder meer boeken, betonnen banken en boterhammendoosjes van de miscanthus. "Alles wat het gras produceert, is biologisch afbreekbaar en daarmee zijn de voordelen oneindig."
Ook groeit hij als een van de weinige gewassen op braakliggende grond. "En dat is handig want in Nederland blijft de komende jaren zo'n 30.000 hectare grond onbenut. Dit is dus het perfecte moment om groene grondstoffen daarop te gaan verbouwen. Bedrijven met braakliggende gronden kunnen het gras oogsten en daarvan maken wij dan onze producten. Zo wordt de grond nuttig besteed en helpen we Nederland een stapje verder in een duurzame richting."
Door Luisa's onderzoek komen we steeds meer te weten over het gras. "Door langdurend onderzoek weten we alles over bijvoorbeeld mais. We kunnen daardoor het maximale uit dat gewas halen. We hopen dat ook met de miscanthus te bereiken. Het blijft een continu proces, dus dat kan nog wel even duren. Maar het ziet er op dit moment al heel goed uit."