'Dunne, witte bruiden zonder handicap: ik werd er niet blij van'

  • Arnoud van der Struijk

  • Arnoud van der Struijk

Pak een willekeurig trouwtijdschrift uit de rekken en het valt je al snel op: alle bruiden zijn dun, wit en vooral: zonder handicap. Iets dat ook Marit Smit zag. Zij werd geboren zonder linkerhand en liep met het plannen van haar bruiloft precies tegen dit stereotype aan. "Ik werd niet vrolijk van wat ik zag en dacht dit kan anders."

Samen met haar zus Anouk lanceerde ze het tijdschrift Girls of Honour, een ode aan de imperfecte bruid. "Het hebben van een handicap is best wel pittig. Je ziet jezelf niet terug op televisie of in de media en vraagt je dan af: heb ik wel een plaats in deze maatschappij?"

In de video vertelt Marit over haar beperking en hoe haar dat motiveerde:

"Dunne, witte bruiden zonder handicap: ik werd er niet blij van"

Het tijdschrift heeft als doel om iedere vrouw mee te geven dat ze goed is zoals ze is: "Je hoeft niet af te vallen voor je bruiloft en te voldoen aan allemaal schoonheidsidealen. Het belangrijkste is dat je een bruiloft organiseert die bij jou en je partner past en dat je er een feestje van maakt."

Met inspirerende fotoshoots, praktische tips en handige to-dolijstjes hoopt ze met Girls of Honour daar aan bij te dragen. Sinds de lancering van het tijdschrift krijgt ze veel positieve reacties van lezeressen: "Laatst vertelde een aanstaande bruid dat ze niet kon lopen door een ongeluk. Ze was van plan haar bruiloft te verplaatsen en te wachten tot ze weer kon staan. Door Girls of Honour dacht ze, ik ga niet meer wachten. Ik ben ook zittend een mooie bruid."

Deel artikel: