A58 geblokkeerd na ongeluk

'Mensen liepen 600 à 700 meter om dodelijk ongeluk te filmen'

Bij een dodelijk ongeval op de A58 schreef de politie afgelopen weekend 25 boetes uit aan automobilisten die filmend langs het ongeluk reden. Ook parkeerde iemand zijn auto midden op de snelweg om het ongeluk vast te leggen. Politieagent Merlijn Kuiper was erbij: "Ik heb nog nooit zoiets gezien."

"Normaal zijn er altijd wel een of twee mensen die fotograferen, maar dit was wel heel extreem", zegt hij. Niet alleen ontstond er een kijkersfile op de andere weghelft, ook liepen mensen van achteraan de file naar voren.

'Hallo, laat mij lekker een foto maken als ik dat wil'

Automobilisten tegen verkeersagent Kuiper

"Dat het om een aanrijding ging, zong al vrij snel rond in de file zelf. En zeker met deze temperaturen gaat iedereen toch even de auto uit. Maar wat opviel, is dat mensen echt 600 à 700 meter liepen om een foto of filmpje te maken."

Toen Kuiper er wat van zei, kreeg hij verontwaardigde reacties terug. "Zo van 'ja hallo, laat mij lekker een foto maken als ik dat wil'. Je ziet de tendens dat mensen een beetje lak hebben aan wat er gezegd wordt." Zelfs het reanimeren van het slachtoffer werd gefilmd. "Dat moet je niet willen. Het is respectloos als je ongegeneerd staat te filmen als iemand voor zijn leven aan het vechten is."

Het was geen kijkersfile, maar een filmersfile.

Merlijn Kuiper. verkeerspolitie

De filmers kunnen een boete van 239 euro verwachten. Kuiper noteerde waar mogelijk hun kentekens. "Het was geen kijkersfile meer, maar een filmersfile. Mensen gingen stapvoets rijden ter hoogte van de aanrijding om maar niets te missen. Dat baart me heel veel zorgen. Mensen zijn niet met de file bezig, maar met hun telefoon."

Het OM schrijft op basis van de notities van Kuiper de boetes uit, omdat de agent de rijdende filmers vanaf de andere rijbaan niet staande kon houden.

Omdat in sommige gevallen foto's van vlak na een ongeluk ook nuttig kunnen zijn, roept de agent op om vooral je gezonde verstand te gebruiken. "Denk goed of je een foto maakt om de politie te helpen of voor jezelf, om te laten zien dat je erbij bent geweest."

Het ongeluk waarbij drie auto's op elkaar botste, veroorzaakte een ravage:

Dode bij ongeluk A58

Deel artikel: