Een van de foto's van Annebel Eppinga voor haar website Titty Commitee

Durf jij over je borsten te praten?

Blij zijn met je borsten. Voor de een is het moeilijker dan de ander. Op de website Titty Committee brengt fotografe Annebel Eppinga jonge vrouwen samen door eerlijke en openhartige verhalen over borsten in alle soorten en maten te delen.

"Voor mij waren mijn borsten altijd een enorme onzekerheid", vertelt Annebel. "Ik vond ze te klein en ook niet bij mijn lichaam passen. Die onzekerheid nam mijn leven over. Ik overwoog een borstvergroting."

Die borstvergroting is er nooit van gekomen. "Op een gegeven moment was ik mijn eigen negativiteit helemaal zat. Als ik nu mijn borsten ga verbouwen, vind ik later wel weer een ander punt wat ik niet mooi aan mezelf vind. Ik dacht: terug naar de kern. Ik ga leren van mezelf te houden zoals ik ben."

Helaas, deze YouTube video is niet meer beschikbaar

De Titty Committee is volgens body positivity-coach en activiste Danielle Heemskerk een welkom initiatief. "Praten over problemen met je lichaam is al lastig, maar over problemen met je borsten al helemaal. Op een verjaardag kan je zeggen dat je de nootjes even laat staan omdat je op de lijn let. Maar je kan moeilijk met de visite bespreken: goh, ik heb zo'n last van de vorm van mijn tepels, jullie ook?"

Om het taboe te doorbreken besloot Annebel het gesprek met andere vrouwen aan te gaan. Misschien hadden zij ook wel last van die onzekerheden? "In gesprekken met verschillende vrouwen kwam ik erachter dat we veel meer gemeen hebben dan we denken. We zien andere vrouwen vaak als mooi, maar kijken veel te kritisch naar onszelf. Als we meer verhalen delen over ons lichaamsbeeld en bijkomende onzekerheden, ontstaan interessante, eerlijke gesprekken."

Gesprekken tussen vrouwen gaan vaak over onzekerheden, zegt Danielle. "Dan zegt iemand: 'oh, ik heb echt een dikke buik'. Waarop de ander zegt: 'nee, ik dan, moet je naar mijn buik kijken'. Het zou helpen als we elkaar stimuleren om te zien dat lichamen in allerlei vormen en maten komen. Dat we allemaal onderdeel zijn van die diversiteit en dat dat juist mooi is."

Een van de foto's van Annebel Eppinga voor haar website Tittee Commitee

Dat wil Annebel ook graag in haar verhalen op Titty Committee naar voren brengen. Voor haar afstudeerproductie aan de Fotovakschool fotografeerde ze verschillende vrouwen. Van transgenders tot borstvoedende moeders, op Tittee Committee vertelt iedere vrouw haar eigen verhaal over borsten.

Volgens Danielle is er de afgelopen jaren, mede door de komst van online initiatieven zoals de body positivity movements en #SaggyBoobsMatter meer aandacht gekomen voor de diversiteit aan vrouwelijke lichamen en hun imperfecties. "Er is meer verzet tegen de heersende schoonheidsidealen die vooral door de mainstream media gecreëerd worden."

Annebel hoopt met haar website op meer titty talk. "Het is belangrijk dat we niet zo preuts zijn over ons lichaam en onze borsten",. zegt Danielle. "Het is geweldig als we op deze manier body positivity omhoog kunnen tillen en diversiteit kunnen eren. We hebben allemaal iets wat ons anders maakt, waarom zouden we dat niet vieren?"

Deel artikel: