Het succes van Bizzey in Turkije

Hoe hiphopartiest Bizzey een monsterhit scoorde in Turkije

  • Bobby Schinkel en Loes van Langen

  • Bobby Schinkel en Loes van Langen

Doe het voor me, doe het laag. Het is niet moeilijk voor je, doe het traag. Traag, traag, traag.

Met die woorden sleept hiphopartiest Bizzey inmiddels ruim 73 miljoen views binnen op Youtube. Dat is een record voor een Nederlandstalige plaat. Ter vergelijking: Boef haalt met Habiba 50 miljoen views en Zoutelande van BLØF maar 12 miljoen.

Voor dat succes mag Bizzey de Turken wel bedanken: die draaien de plaat namelijk helemaal grijs.

We belden Bizzey, die eigenlijk Leo Roelandschap heet, en vroegen hem of er inderdaad zoveel views uit Turkije komen. "Het grootste gedeelte komt nog steeds uit Nederland, maar daarna komt inderdaad Turkije", zegt Bizzey. Volgens hem is het verschil in kijkersaantallen tussen de landen maar een paar procent.

Ook vanuit de rest van de wereld luisteren steeds meer mensen naar Traag. Vooral Chili en Rusland zijn snelle stijgers.

Dat gaat trouwens geheel in tegen het plan dat Bizzey zelf voor zijn carrière heeft. "Ik wilde helemaal niet in het buitenland doorbreken", zegt Bizzey. Hij wil vaker bij zijn gezin zijn en stapte om die reden eerder al uit Yellow Claw. De ironie dat hij nu toch weer overal te horen is vindt hij 'super funny'.

Ik wilde helemaal niet in het buitenland doorbreken

Bizzey over zijn succes in Turkije

Maar hoe is Traag in Turkije terecht gekomen?

Volgens FunX-dj Fernando Halman komt het door Youtube en Nederlandse vakantiegangers. "Door YouTube zijn de grenzen tussen landen weg. Je luistert makkelijker muziek uit andere landen."

En dan zijn er nog de Nederlandse vakantiegangers. Fernando: "Zij nemen de muziek mee. Daardoor touren ook meer Nederlandse dj's in Turkije. Traag is een nummer dat in de club goed aanslaat. Het lichaam liegt niet: het is erg dansbaar."

Fernando over Traag: "Het lichaam liegt niet: het is erg dansbaar"

Volgens Fernando vormen de Zuid-Amerikaanse invloeden met een Europees sausje het succes van de track. "De dancehall vibes en eigen sound met Nederlandse teksten maken het af. Het zijn aanstekelijke producties, de beats pakken je, je wil bewegen."

Dat ziet dj Mustafa Kisi terug op de Turkse dansvloeren. Hij reist regelmatig naar Turkije en draait onder andere in grote clubs in Bodrum. "Als ik de eerste tonen van Traag laat horen, begint iedereen op de vloer te schreeuwen", vertelt Mustafa.

"Vooral het stukje 'papi, papi, papi' zingen ze in Turkije allemaal mee", zegt Mustafa. Wat de rest van de tekst betekent weten de meeste Turken volgens hem niet. "Maar papi is universeel, dat vinden ze gewoon mooi hier."

Vooral het stukje 'papi, papi, papi' zingen ze in Turkije allemaal mee

Dj Mustafa Kisi
Mustafa draait Bizzey regelmatig in Turkse clubs

Mustafa hoort de plaat nu in elke club en bar in Turkije. Maar ook korte deelbare internetclipjes hebben volgens hem geholpen bij het succes van Traag. "Zulke korte clipjes met bijvoorbeeld een dansende baby worden veel gedeeld in Turkije. Als daar dan net de plaat van Bizzey onder zit, bereik je miljoenen Turken."

De volgende Nederlandse klapper in Turkije kan Mustafa trouwens ook al voorspellen: "Dat gaat Loco van Yung Felix met Poke en Dopebwoy worden. Die hoor je nu steeds meer."

Deel artikel: