"Het is zo belangrijk om er op tijd bij te zijn, juist met melanoom", zegt John Werkman. "Het kan je leven redden." Voor Lianne, de zus van John, was het te laat. Zij overleed aan de gevolgen van melanoom, de meest agressieve en dodelijke vorm van huidkanker.
"Het begon met een moedervlekje", zegt John. "Dat bleek een melanoom te zijn. Ik was toen 16 en had geen idee wat het was of wat de gevolgen konden zijn."
"Dat moedervlekje werd weggehaald. Maar vier jaar later was de kanker terug. Dit keer was het uitgezaaid naar haar longen, onder haar oksel en in haar hersenen. Uiteindelijk konden de artsen niets meer voor haar doen. Lianne was op dat moment 24 jaar. Ik ben nu 26, dus ik heb haar nu al overleefd. Dat is wel een heel gek gevoel."
Ik zie het als mijn taak om zo veel mogelijk mensen hiervan bewust te maken.
"Toen Lianne ziek was, vond ze het heel belangrijk anderen te waarschuwen voor de gevaren van melanoom", zegt John. "Ik zie het nu als mijn taak het stokje over te nemen om zoveel mogelijk mensen bewust te maken van de risico's. Daarom fiets ik op 31 augustus de Mont Ventoux op, om geld op te halen voor onderzoek naar huidkanker."
In deze video vertelt John zijn verhaal en leggen we je uit wat melanoom is, wat de risicofactoren zijn en waar je zelf goed op moet letten:
Elk jaar krijgen steeds meer Nederlanders te horen dat ze melanoom hebben. In 1990 kregen nog 1563 mensen de diagnose melanoom, in 2016 waren dat er 6584. Na een correctie van vergrijzing en bevolkingsgroei komt dat neer op ongeveer 2,5 keer zoveel in een kwart eeuw.
"Het komt door onwetendheid", zegt voorzitter van Stichting Melanoom Koen van Elst. "Mensen zijn zich niet bewust van de risico's van uv-straling. De toename heeft waarschijnlijk te maken met het veelvuldige bezoek aan zonnige landen als Spanje en Turkije. Ook nog eens op steeds jongere leeftijd. En door het bezoek aan zonnecentra uiteraard. Dat zijn de twee grootste bronnen van ellende."
Melanoom is een van de weinige kankersoorten die je aan de buitenkant kunt zien.
Zijn deze zonnige dagen dan gevaarlijke dagen? "Het zijn in potentie gevaarlijke dagen", zegt Van Elst. "Maar laten we de zaken ook niet overdrijven, want de zon is ook goed. Iedereen vindt het ook prettig, maar probeer er wel verstandig mee om te gaan door goed te smeren."
"En check je huid", zegt Van Elst. "Het is zo eenvoudig. Melanoom is een van de weinige kankersoorten die je aan de buitenkant kunt zien en relatief makkelijk te screenen met het blote oog. Als je iets verdachts ziet, dan moeten de alarmbellen gaan rinkelen."