Al het onafhankelijke nieuws in Sudan komt uit Amsterdam

  • Stephan Vegelien

  • Stephan Vegelien

Deze radiomakers in Amsterdam voorzien Sudan van nieuws

Een klein kantoortje in Amsterdam en twee radiostudiootjes. Dat is alles wat de redactie van Radio Dabanga heeft. En daarmee bedienen ze het hele land Sudan, 4500 kilometer verderop, van onafhankelijk nieuws. "Er bestaat geen vrije pers daar. Daarom zitten we hier", zegt hoofdredacteur Kamal Elsadig.

"Sudan is een verschrikkelijk land om journalist te zijn. Buitenlandse journalisten worden systematisch geweigerd. Ik sta persoonlijk op de zwarte lijst, er gaat bijna nooit iemand die kant op." Onafhankelijke journalistiek vanuit Sudan bestaat dus niet, Radio Dabanga is de enige onafhankelijke nieuwsbron die Sudanezen hebben.

Genocide

Jaren geleden haalde Sudan hier haast dagelijks het nieuws: er woedde een burgeroorlog en president Omar al-Bashir werd door het Internationale Strafhof aangeklaagd voor een genocide in de regio Darfur waarbij 300.000 mensen om het leven kwamen. Die president zit er nog steeds en voert een extreem streng regime.

Tegenwoordig hoor je daar niet zo veel meer van. "Maar er is niets veranderd in het land", vertelt correspondent Koert Lindijer. Bashir is nog steeds aan de macht. "Er is nog steeds oorlog op drie, vier fronten en er zitten nog steeds 1 tot 2 miljoen ontheemden in kampen in Darfur. Er is nog steeds sprake van zware onderdrukking door de overheid."

We sturen onze nieuwsbrief naar 118 WhatsApp-groepen.

Kamal Elsadig, hoofdredacteur Radio Dabanga

Hoofdredacteur Kamal: "Onze belangrijkste bron voor nieuws uit Sudan is WhatsApp. Zo krijgen we tips, video's en foto's binnen. Die checken we vervolgens in ons grote netwerk van burgerjournalisten daar."

Radio Dabanga gebruikt WhatsApp vervolgens ook weer om het nieuws weer in Sudan te krijgen. "We sturen onze nieuwsbrief naar 118 WhatsApp-groepen. Die bereikt zelfs mensen in de meest afgelegen gebieden."

"Maar radio blijft ons belangrijkste medium. We versturen dat signaal vanuit buurlanden over de grens. Er luisteren ongeveer 2,3 miljoen mensen in Sudan. En we zijn te beluisteren via de satelliet, waarmee we ook nog eens een miljoen inwoners bereiken."

De radiozender krijgt hulp van Free Press Unlimited en zoekt nu ook via crowdfunding geld om te blijven bestaan. Het streefbedrag is 45.000 euro. "Dat geld hebben we nodig om zendtijd te kopen en om radio te blijven maken", zegt Kamal. "En dus om onafhankelijk nieuws te blijven maken over Sudan."

Deel artikel: