NOSop3

Spookregel op het WK: waarom juicht één speler binnen de lijnen?

Aangepast
Geschreven door
Emil van Oers
verslaggever NOS op 3

Er gebeurt iets geks op het WK. Er is een spookregel waar een aantal spelers zich heel gedisciplineerd aan houdt tijdens het juichen na een doelpunt. Want waarom bleef een Portugese verdediger na de 3-3 tegen Spanje nadrukkelijk binnen de lijnen staan, terwijl zijn ploeggenoten elkaar buiten de lijnen knuffelden?

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Waarom juichen sommige spelers alleen?

Ook tijdens Portugal-Marokko, Frankrijk-Australië en Engeland-Tunesië juichte een veldspeler apart. Dat zouden ze doen om te voorkomen dat de tegenstander snel kan aftrappen en makkelijk een goal kan maken op een lege speelhelft. Staat er nog iemand op de verkeerde helft, dan mag er niet worden afgetrapt. Toch?

Volgens scheidsrechter Bas Nijhuis is wat de spelers doen klinkklare onzin: "Toen ik het zag dacht ik: heb ik iets gemist? Is er een nieuwe spelregel die ik over het hoofd heb gezien, wat ik me niet voor kan stellen. Ik moest er eigenlijk wel om lachen in het begin. Ik had direct door: hier klopt iets niet."

Blijkbaar kennen sommige spelers de spelregels niet goed.

Bas Nijhuis

"De spelregel bij de aftrap is dat alle spelers op de eigen speelhelft moeten staan", zegt Nijhuis. Er zijn wel uitzonderingen, bijvoorbeeld als een speler van schoenen wil wisselen of een blessure heeft. "Maar alleen als die het ook echt aangeeft bij de scheidsrechter."

Waarom sommige spelers er dan toch voor kiezen om binnen de lijnen te blijven? "Blijkbaar kennen sommige spelers de spelregels niet goed. Het is niet voor niets dat er steeds vaker cursussen zijn voor spelers, want de regel zegt niet dat bij juichen van spelers de aftrap genomen kan worden."

The Football Arena
@BantsFootballFC
During Cristiano’s hat-trick celebration, all Portuguese players were celebrating with him except one who had to stay inside the pitch as FIFA states if all 'outfield players' are off the pitch during celebrations, opposing team can kickoff the game. 🇵🇹
5 maanden geleden

Een andere twitteraar haalde een voorbeeld aan waarbij er wel tijdens het juichen werd afgetrapt én gescoord. Het ging om een jeugdwedstrijd tussen Gibraltar en Macedonië onder 17. "Dat moet een fout zijn geweest van de scheidsrechter en die zal daar ook zeker op zijn aangesproken, want op dat incident na kan ik me nergens heugen dat er zoiets is gebeurd", zegt Nijhuis.

"Als dit echt het geval zou zijn, dan hadden we dit al veel eerder gezien en hadden veel meer spelers dit gedaan. Dit is echt een voorval dat verkeerd is beoordeeld en dit gaat ook niet weer gebeuren. Geen enkele scheidsrechter zal een aftrap laten nemen en al die problemen op de hals halen, als de spelers van de tegenpartij nog aan het juichen zijn."

Nijhuis heeft één advies voor de spelers. "Leer de spelregels. En als je toch snel wil scoren, doe dat dan alleen op de training, want gedurende de wedstrijd is er geen scheidsrechter die dit goed zou keuren."