Aangepast

'Er heerst hier een taboe op kiezen voor Erdogan'

Morgen is het zover: de Turkse presidents- en parlementsverkiezing. 257.000 Nederlanders met Turkse roots mochten deze week al stemmen. Maar waarom zou je stemmen in een land waar je zelf niet woont?

Kenan (22) ging afgelopen week naar de stembus. "Mensen vragen zich soms af waarom wij stemmen bij de Turkse verkiezingen. Maar ik ga daar elk jaar heen en heb er veel vrienden en familie. Het is daarom vanzelfsprekend voor mij om te stemmen. Sterker nog: het is mijn democratisch recht. Ik denk dat Nederlanders niet snappen in wat voor situatie Turkije zich bevindt. De Nederlandse politiek is veel simpeler."

Hij stemde op de AKP: de partij van Erdogan. "Daar heerst een taboe op in Nederland. Ik praat er met mijn Turkse vrienden wel over maar met anderen niet." Hij is bang dat het hem gedoe oplevert. "Terwijl Erdogan heel veel goeds heeft gedaan, zoals het opheffen van het hoofddoekverbod. Mensen moeten zelf kunnen bepalen wat ze dragen", vindt hij.

Soms treedt Erdogan volgens Kenan hard op. "Maar dat is ook nodig. Altijd als ik in Turkije ben zie ik wat er allemaal verbetert door hem. Hij investeert veel: de wegen worden verbreed en hersteld en het openbaar vervoer verbeterd. Ik kan mij herinneren dat ik vroeger bij overheidsinstellingen en ziekenhuizen uren moest wachten. Dat is nu veel minder."

Ik ben hier geboren en getogen, maar zie een toekomst in Turkije voor me.

Nilufer Kuloglu

Nilufer Kuloglu (22) heeft juist besloten dit jaar niet te stemmen. "Ik heb de verkiezingen niet genoeg gevolgd. Ik vind dat ik dan geen goede stem uit kan brengen." Ze weet wel het een en ander van wat er in het land speelt. "Met de Turkse munt gaat het niet goed. Als wij daar euro's inwisselen, dan is dat voor ons voordelig. Maar voor de mensen daar is alles heel duur."

Ze hoopt dat er iets verandert aan de economische situatie van het land. "Voor mij is de toestand in Turkije net zo belangrijk als in Nederland." Nilufer denkt er namelijk aan om te verhuizen naar Istanbul voor haar stage. "Ik ben hier geboren en getogen, maar zie een toekomst in Turkije voor me."

In Turkije verdwijnt je stem in de prullenbak.

Saadet Öztürk

Ook Saadet Öztürk (18) stemde niet, maar om een andere reden. "De verkiezingen in Turkije zijn onbetrouwbaar: Erdogan zorgt toch wel dat-ie wint. Het maakt niet uit op wie je stemt. In Turkije verdwijnt je stem in de prullenbak."

Saadet Özturk (18)

Toch vindt ze politiek heel belangrijk. "De mensenrechten staan onder druk. Je moet niet worden gestraft voor je mening", zegt ze. "Mijn familie is onderdeel van de Gülenbeweging, wij worden daar gezien als terroristische groep." Daardoor is het gevaarlijk voor Saadet en haar familie om naar Turkije te gaan. "Terwijl we met niets anders bezig zijn dan opvoeding en onderwijs", vertelt Saadet. "Ik vind het erg om te zien dat mediakanalen worden gesloten en andere vrijheden worden beperkt."

Dat was voor Sinan Akbulut (34) juist een reden om wél te stemmen. "Mensen mogen niet meer op straat protesteren. De kritische stem wordt onderdrukt." Hij stemt sinds een jaar of zes ook voor de Turkse verkiezingen. "Eigenlijk sinds ik het gevoel heb dat het misgaat."

Sinan Akbulut (34)

Zijn stem ging naar de CHP: de republikeinse partij van het land. "Ik hoop dat er iets voor de mensen daar verandert. Ik voel me met een deel van hen verbonden, maar dat is vooral vanwege hun idealen, niet alleen omdat zij ook Turks zijn."

Sinan heeft er weinig vertrouwen in dat de verkiezingen eerlijk verlopen. "Ik ben bang dat de AKP met allerlei trucjes mensen ervan probeert te weerhouden om te stemmen." Hij roept alle Turken op om naar de stembus te gaan en daar te blijven tot alle stemmen geteld zijn. "Alleen op die manier kan er controle uitgevoerd worden en is de kans kleiner dat er iets gemanipuleerd kan worden."

Deel artikel: