Hij vermenigvuldigt zich binnen no-time, heeft wortels als spiesen die dwars door dijken en asfalt kunnen groeien en is ook nog eens moeilijk uit te roeien. Dit gaat niet over een veelkoppig monster uit een sciencefictionfilm, maar over de moeder aller onkruid: de Japanse duizendknoop.
Het klinkt als een ingewikkelde origamitechniek, maar het is een plantensoort. Eentje van het invasieve soort: hij hoort niet thuis in Nederland en kan veel schade aanrichten. Hij terroriseert de Nederlandse bermen en gemeenteperkjes. In Amersfoort is bijvoorbeeld een wortel door het beton van een brug heen gegroeid.
Wanting Li maakt in Utrecht bier met duizendknoop, waar het ook barst van het onkruid. Bekijk hieronder de video.
In de negentiende eeuw nam de Duitse arts Von Siebold de plant mee vanuit Azië naar Nederland. "In Leiden begon hij een kleine tuin waar hij exotische planten onderbracht", vertelt Ben Schaap, onderzoeker Plant en Milieu aan de universiteit van Wageningen. "Het werd als een mooie plant gezien, met zijn felgroene bladeren en witte bloemetjes en daarom namen tuinliefhebbers uit andere delen van Europa de plant mee de grens over, bijvoorbeeld naar Engeland."
Vier meter hoog
Door zijn populariteit als tuinplant maar ook de enorme groeikracht - soms tot wel vier meter hoog - heeft de Japanse duizendknoop in Engeland al zo veel schade aangericht dat grond met de plant niet meer vervoerd mag worden zonder speciale vergunning.
En ook in Nederland zorgt de plant voor de nodige problemen. "In Azië heeft de plant natuurlijke vijanden, zoals schimmels en insecten. Maar in Europa is dat niet het geval, waardoor de plant overal ongestoord kan doorgroeien", vertelt Schaap.
Varkens langs de snelweg
Daarom wordt er nu gekeken naar oplossingen om de Japanse duizendknoop in toom te houden. Naast snoeien en uitgraven, zetten gemeentes ook bestrijdingsmiddelen in. Maar er worden ook meer experimentele oplossingen gezocht. Zo houden varkens van de plant, en kun je er ook goed mee koken.
Het is volgens Ben Schaap de vraag of dat dé oplossingen zijn. "Het is misschien niet verstandig om varkens langs drukke snelwegen te zetten, maar het is wel belangrijk dat er meer bewustwording komt rondom de plant en wat hij doet. Aan de andere kant moeten we vooral investeren in een echte oplossing."
Die ligt misschien in het brouwen van bier, zoals Wanting Li doet in de video hierboven, al moet dit dan wel op erg grote schaal gebeuren. Meer voor de hand ligt een structurele aanpak door gemeentediensten die intensief duizendknoop gaan ruimen.