De coke wordt puurder, maar niet per se duurder
Aangepast

Coke wordt steeds beter, en steeds goedkoper

In vijftien jaar was de cocaïne in Nederland niet zo puur als nu. En de prijs per gram wordt ook maar lager en lager, schrijven onderzoekers in het Europees Drugsrapport 2018. Wat zit daar achter?

Hoe puurder de coke, hoe minder andere rommel er in het 'envelopje' zit. Omdat cocaïne zo kostbaar is, stoppen producenten en dealers er doorgaans van alles bij (bijvoorbeeld medicijnen of cafeïne), zodat ze meer échte drugs overhouden. Maar de coke is nu 66,8 procent puur. En dus relatief goedkoop.

De combi schone coke en lage prijs ligt volgens criminoloog Ton Nabben vooral aan het toenemende aanbod. "De zuiverheid is vooral een indicatie van veel aanbod vanuit Zuid-Amerika. De oogsten zijn nu goed: stel dat de oogst mislukt, dan worden de tekorten aangevuld met medicijnen, verdovingsmiddel of cafeïne. Dat hoeft nu dus niet."

In de video hieronder leggen we je in 1 minuut uit hoe dat zit:

Onze coke was lang niet zo puur, hoe zit dat?

In havens en op straat

"De vrede tussen de overheid en rebellengroep FARC in Colombia zorgt ook voor meer aanbod", zegt Andrew Cunningham van het EMCDDA, de organisatie achter het rapport. "Er komt nu meer cocaïne uit Colombia dan ooit. De boeren daar hoeven het niet meer te versnijden, omdat ze toch genoeg hebben."

"Het verschil in zuiverheid tussen wat in havens wordt ontdekt en wat op straat wordt ingenomen is heel klein. Dat betekent dat de dealers in Europa het dus ook nauwelijks meer versnijden, omdat er zo veel aanbod is."

Daar komt bij dat de vraag vanuit Amerika krimpt: volgens het Amerikaanse onderzoeksbureau RAND is de vraag zelfs gehalveerd. "Ik heb mijn bedenkingen over dat getal, maar het is zeker kleiner", zegt Nabben. "Als die afzetmarkt krimpt, gaat er meer naar Europa."

De zuiverheid van cocaïne in Nederland tussen 2002 en 2016

Terwijl het aanbod enorm groeit, blijft de vraag achter. "Volgens mij is de vraag hier niet fors gestegen", zegt Nabben. "Dan is het simpele economie van vraag en aanbod: er is meer aanbod dan vraag, dus dan dalen de prijzen."

Deze ontwikkeling is trouwens in heel Europa aan de gang. "Vroeger had Nederland de reputatie van goeie coke, lage prijs", zegt Cunningham. "Maar je ziet dat andere landen jullie inhalen. Dat komt vooral door nieuwe leverroutes: hoe minder tussenpersonen, hoe minder het wordt versneden."

Gevaarlijk

Is zuiverder coke minder gevaarlijk dan versneden coke? Niet per se. "Er zijn aanwijzingen dat cocaïnegebruik kan leiden tot hersen- en hartaandoeningen", zegt Cunningham. "Als de coke minder is versneden , dan kunnen die effecten sterker worden."

Aan de andere kant weet de gebruiker zo wel wat-ie binnenkrijgt. "Er zijn wel gevallen geweest dat de cocaïne met heel rottig spul werd versneden", zegt Nabben. "Gelukkig kun je in Nederland op twintig locaties je drugs laten testen op wat er allemaal in zit."

Deel artikel: