NOS
Aangepast

Zit een Nederlander achter twee derde van valse Britse ponden?

Sinds 2017 betaalt Groot-Brittannië met een twaalfhoekig pond-muntstuk. De ronde voorganger was onbruikbaar geworden, omdat die op grote schaal vervalst is. Een Nederlander wordt ervan verdacht dat hij daar een belangrijke rol in heeft gespeeld.

Het ronde pond-muntstuk zou jarenlang zijn nagemaakt door een team rond de Amsterdamse Patrick O. Vandaag is een rechtszaak tegen hem en vier anderen begonnen. Hieronder leggen we je uit hoe hoe dat zit:

Miljoenen valse ponden uit Nederland?

In de rechtszaak die dagen kan gaan duren staan vijf mensen terecht. Drie voor valsemunterij en twee voor de smokkel van de munten. Op het hoogtepunt was naar schatting één op de 30 munten vals, waarvan twee derde uit Nederland zou komen. Toen aan het licht kwam op welke schaal de vijf de valse munten zouden hebben geproduceerd, werd besloten het nieuwe pond eerder in te voeren.

Volgens Britse media smokkelden O. en zijn medeverdachten al sinds 2006 valse munten het Verenigd Koninkrijk in. Ze zouden er zo lang mee weg zijn gekomen, omdat O. een regulier muntenhuis had, waar hij ook officiële munten sloeg.

Het pond-muntstuk dat nu wordt gebruikt heeft twaalf zijden, een klein hologram en een onzichtbare binaire code, zodat 'ie moeilijker te vervalsen is dan zijn ronde voorganger.

Deel artikel: