Geke en Redmer ondertekenen hun akte
Aangepast

Trouwen of geregistreerd partnerschap: romantisch vs. zakelijk?

  • Wouter Hoogland en Emma Brink

  • Wouter Hoogland en Emma Brink

Wie stapt er tegenwoordig nog in het huwelijksbootje? Steeds minder twintigers en dertigers, blijkt uit een rapport van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Twintig jaar geleden was 70 procent van de 35-jarige vrouwen getrouwd, nu iets minder dan de helft.

Deels wordt dat gecompenseerd door de groei in het aantal geregistreerde partnerschappen. Want waarom duur trouwen als je ook met een krabbeltje (bijna) dezelfde voorwaarden hebt?

Ook Redmer (26) en Geke (23) registreerden zich twee jaar geleden. Voor hen was de afweging deels financieel. "We wilden een huis kopen", zegt Redmer. "Met een verbintenis krijg je dingen als een hypotheek gemakkelijker voor elkaar. Maar we wilden ook vooral zekerheid voor als er iets met één van ons zou gebeuren."

Ook persoonlijk gevoel speelde mee in de keuze. "Ik wilde nog niet trouwen, dus het was de keus tussen geregistreerd partnerschap of een samenlevingscontract." En ook daar kwamen financiën weer om de hoek kijken. "Dit was in onze gemeente goedkoper."

Geke wilde eigenlijk wel trouwen. "Dat gaat ook ooit wel gebeuren," zegt Redmer, "maar als je trouwt wil je het ook goed doen, met een groot feest. We zien dit meer als een voorstadium van trouwen."

Geke en Redmer

In de gemeente waar Redmer en Geke wonen, Ferwerderadeel, hebben relatief veel mensen een geregistreerd partnerschap. Volgens demograaf Leo van Wisse van het Nederlands Interdisciplinair Demografisch Instituut (NIDI) is er geen duidelijk verband tussen de regio en zo'n verbintenis.

De groeiende populariteit kan hij wel verklaren. "Het stijgende aandeel geregistreerde partners komt eigenlijk uit twee groepen. Mensen die anders waren getrouwd, en mensen die anders ongeregistreerd waren blijven samenwonen. Geregistreerd samenwonen is eigenlijk een tussenweg: je hebt net iets meer financiële zekerheid, maar het is niet zo duur als een huwelijk."

Janine (25) uit Utrecht trouwde in september. "We hebben niet nagedacht over de andere opties. Ik denk dat een geregistreerd partnerschap voor veel mensen wel een praktische oplossing is, maar wij vonden het niet heel romantisch."

Uit onderzoek van het CBS blijkt dat in meer christelijke delen van Nederland, de bible belt, mensen vaker en jonger trouwen. "Dat zal voor veel mensen wel meespelen", zegt Janine. "Al mijn klasgenoten uit Katwijk aan Zee zijn ook al getrouwd."

Janine is zelf ook christelijk opgevoed, "maar mijn geloof speelde niet mee in mijn beslissing om te trouwen. Ik kan me wel voorstellen dat ik vanuit mijn opvoeding meer waarde hecht aan concepten als onvoorwaardelijke trouw."

Sabine en Roy

Sabine (30) is weddingplanner en, natuurlijk, zelf getrouwd. Twee jaar geleden stapte ze met Roy in het huwelijksbootje in Zuid-Limburg. "Het regende eerst, maar tijdens de ceremonie kwamen er ineens zonnestralen door. Iedereen zei: het was een magisch moment."

Of ze ook over een geregistreerd partnerschap heeft nagedacht? "Nee, het was voor ons geen zakelijk ding. We woonden al samen en hadden al een huis gekocht. Het ging echt over de romantiek en de liefde samen vieren: ik wilde vroeger al altijd trouwen en mijn vriend wilde mij gewoon heel graag ten huwelijk vragen."

Precies de situatie die Jan Latten van het CBS schetste in het NOS Radio 1 journaal: "Millennials gaan eerst samenwonen, dan pas trouwen." Al geldt dat ook weer niet voor iedereen, weet hij. "Er zijn heel veel mensen die nooit in hun leven zullen trouwen. Die zullen de mooiste dag altijd voor zich hebben. Dat is ook wel een winst."

Deel artikel: