Arnoud van der Struijk
Arnoud van der Struijk
Vanaf komende nacht hangt een nieuwe supertelescoop in de ruimte: Tess. Die NASA-telescoop gaat 'in de buurt' van ons zonnestelsel op zoek naar exoplaneten, planeten die om een andere ster draaien dan onze zon. Over ongeveer twee maanden zit Tess in de juiste baan rondom de aarde en begint de zoektocht pas echt.
NASA verwacht dat de telescoop zo'n 500 planeten gaat ontdekken die even groot of iets groter zijn dan de aarde. In de video hieronder leggen we uit hoe:
Tess is de opvolger van de Kepler, die al vanaf 2009 het licht van duizenden sterren in de gaten houdt. Dat is de manier om nieuwe planeten te ontdekken, want als een planeet voor een ster langs gaat, wordt die heel even verduisterd.
Het kan bijna niet anders of Tess gaat nog veel meer dan 500 planeten ontdekken, denkt sterrenkundige Lucas Ellerbroek. "Want Kepler heeft er op een heel klein stukje hemel al bijna 3000 gevonden en Tess gaat die methode herhalen, maar dan op de hele hemel."
De sterrenkundige verwacht een grote verscheidenheid aan planeten buiten ons zonnestelsel. "Dat is ook het doel van de missie. We weten nog maar 22 jaar dat er planeten rond andere sterren zijn, dus van de statistieken van die planeten weten we niet veel. Zijn er bijvoorbeeld planeten die lijken op de planeten in ons zonnestelsel?"
Bacteriën of groene mannetjes? Die vragen liggen echt nog ver in de toekomst.
Als er planeten tussen zitten die op de aarde lijken, is volgende vraag al gauw: is daar leven? Die vraag kan TESS niet beantwoorden, legt Ellerbroek uit. "Deze nieuwe telescoop is er om de stipjes op de kaart te zetten", legt hij uit. "De volgende stap is dan om in te zoomen met de James Webb Space Telescope of de European Extremely Large Telescope." Maar die eerste is pas volgend jaar af, en die ander in 2024.
Die apparaten kunnen de nieuwe planeten in kaart brengen en zien of er een dampkring is en uit welke stoffen die bestaat. "Dan zou het mooi zijn als er zuurstof in zou zitten. Want is er dan leven? En wat voor leven? Bacteriën of groene mannetjes? Die vragen liggen echt nog ver in de toekomst."
Kijk live mee
De lancering van Tess is hier live te volgen. Maar hieronder kun je ook meekijken.