Een eerdere foto: Lamar op de rode loper van de MTV Awards
Aangepast

Waarom Kendrick Lamar de prestigieuze Pulitzer-prijs won

Voor het eerst sinds de prestigieuze Pulitzer-prijs wordt uitgereikt, heeft een popmuzikant er een gewonnen. Die eer is aan rapper Kendrick Lamar, voor z'n album Damn uit 2017.

Dat album moet dus wel bijzonder zijn. We vragen het twee kenners: Angelique Houtveen, 3FM-dj, en Thijs van Ingen. Beiden zijn groot fan van de artiest en noemen de beloning door middel van een Pulitzer dik verdiend.

De organisatie van de Pulitzer roemt Lamar om zijn diepgaande en poëtische teksten. "Hij durft heel goed naar binnen en naar buiten te kijken", zegt Angelique. Verder werd zijn werk geprezen, omdat dat de complexiteit van het Afro-Amerikaanse leven goed weergeeft.

In eerdere albums keek Lamar vooral naar de wereld, maar op het album Damn kijkt hij juist heel goed naar zichzelf. "De teksten van Kendrick zijn hersenspinsels waar je telkens weer iets nieuws in hoort", legt 3FM-dj Angelique uit.

In het nummer Fear op zijn album Damn, beschrijft Lamar hoe hij zijn eigen dood voor zich ziet en beschrijft op die manier een angst die bij veel Afro-Amerikanen leeft.

I'll prolly die anonymous, I'll prolly die with promises.

Tekst uit het nummer Fear van Kendrick Lamar
Kendrick Lamar tijdens een optreden op de Grammy Awards

"Kendrick durft te rappen over beladen onderwerpen als politiegeweld, maar tegelijkertijd durft hij ook kritiek te hebben op zijn eigen zwarte gemeenschap", legt fan Thijs van Ingen uit. Hij raakte zo geïnspireerd door de rapper, dat hij er in zijn vrije tijd 'colleges' over geeft.

In die colleges gaat het veel over de geschiedenis van de rapper. "Kendrick komt uit de wijk Compton en groeide op in het deel waar de gewelddadige bende The Bloods actief was." Dat hoor je volgens Thijs terug in zijn muziek.

I'm in a jungle what's wild enough, just might stumble upon a pack of lions.

Tekst uit het nummer Six foot seven.

"In het nummer The Blacker the Berry geeft hij kritiek op het politiegeweld tegen zwarte tieners, maar zegt hij ook dat hij het in zich heeft om een zwarte 'broeder' dood te schieten."

"Als je het laatste album van Kendrick in de goede volgorde afspeelt, krijg je een positief gevoel. Maar luister je van achter naar voren, dan blijf je met een negatief gevoel achter", zegt Thijs.

The blacker the berry, the sweeter the juice. The blacker the berry, the bigger I shoot.

Tekst uit het nummer The Blacker the Berry van Kendrick Lamar
'Lamar verwoordt het gevoel van de Afro-Amerikaanse gemeenschap'

Deel artikel: