Aangepast

Lofzang op lelijke Rotterdamse gebouwen

  • Nienke de Looff

  • Nienke de Looff

Een ode aan lelijk Rotterdam

Een Instagram-account met foto's van lelijke Rotterdamse gebouwen. Keep Rotterdam Ugly is een ode aan de stad. "Rotterdammers vragen mij wel eens: 'je zegt dat de stad lelijk is, dat is toch niet zo'", zegt geboren Rotterdammer Matthijs van Burg. Hij wil mensen op een andere manier naar de stad laten lijken. "Het gaat om de mooie lelijkheid van de stad."

Het aantal volgers groeit gestaag, maar lange tijd weet niemand wie er achter @keeprotterdamugly zit. Matthijs krijgt het idee bij toeval. Als hij door de stad wandelt met zijn pasgeboren zoontje, stuit hij op een lelijk gebouw aan de Zalmhaven. Het staat op de nominatie om gesloopt te worden. Matthijs zet een foto op Instagram met de hashtag #keeprotterdamugly. Het idee voor een apart account is geboren.

Canvas van architectuur

De gebouwen die Matthijs fotografeert dateren vooral uit de jaren zeventig en tachtig, toen er veel beton in combinatie met kunststof werd gebruikt. Maar hij wil ook het enorme palet aan stijlen laten zien.

"Na het bombardement in de Tweede Wereldoorlog heeft het tijd nodig gehad om een centrum te vormen. Daar hebben heel veel mensen hun ideeën over gehad, dus het was een canvas van moderne architectuur. Dat zien we nu nog steeds terug in de gebouwen en is juist iets wat deze stad karakteriseert."

Matthijs hoopt dat de lelijkheid onderdeel blijft van het stadsbeeld in Rotterdam. "Het zou zonde zijn als dit soort gebouwen er straks misschien niet meer zijn. Dus Keep Rotterdam Ugly.

Deel artikel: