NOSop3

Bente (24) studeert filosofie en heeft een bijbaan in het leger

Aangepast
Eigen foto

Ben je het zat om vakken te vullen of biertjes te tappen? Je kunt voor je geld ook een dag per week aan de slag bij het leger, als reservist. Defensie wil de kennis van verschillende studenten binnenhalen. Bente van der Laan (24) studeert filosofie en geschiedenis en past die kennis nu toe bij de mariniers.

Alleen maar filosoferen doet Bente niet bij Defensie: "Ik moet ook gewoon leren schieten. Maar ik neem die houding wel mee." Tijdens haar studie stelde ze bijvoorbeeld vragen als: "Is het wel goed om ergens naartoe op missie te gaan? Kan je het idee van een westerse rechtsstaat wel plakken op een niet-westers land?"

Ik moet mijzelf kunnen redden, en mijn kameraad.

Reservist Bente van der Laan (24)

Dat was voor Bente de trigger om het in de praktijk te brengen bij Defensie. Het is volgens haar ook relevant dat je als filosoof echt aan de bak gaat. Ze leert schietvaardigheden, moet werken aan haar conditie en gaat ook over de stormbaan. "Ik moet mijzelf kunnen redden, en mijn kameraad."

De reservisten beginnen met een tweeweekse training en krijgen om de zoveel tijd extra trainingen om hun militaire vaardigheden te verbeteren en over Defensie te leren. "Bij de lessen over het ontstaan van de NAVO en de EU had ik een flinke voorsprong. Maar er zijn ook mensen die op het gebied van rechten veel meer weten of een technische achtergrond hebben."

Bente van der Laan (24) Eigen foto

Het budget voor reservisten gaat flink omhoog: van 38 miljoen naar 60 miljoen euro per jaar. Toch moet je wel wat moeite doen om deze bijbaan te scoren, hij is populair. Maandelijks melden zich zo'n 100 tot 150 studenten aan. Veel meer dan waar plek voor is. Een contrast met de 5000 fulltime vacatures die Defensie open heeft staan, maar moeilijk kan vullen.

Werken bij Defensie is niet iets waar Bente vroeger van droomde. "Ik heb er toen nooit aan gedacht dat dit een optie kon zijn. Maar nu zie ik dat je vanuit het leger ook iets kan bijdragen aan vrede en veiligheid."

Wij zijn het eerste jaar reservisten dat nog studeert, dus ze zijn nu aan het kijken of de parttime militairen in de toekomst ook op uitzending gaan.

Bente

Bente werkt op dit moment bij het Korps Mariniers. "Bij deze speciale eenheid van de marine is veel uitval. Ik leid een onderzoek dat in kaart brengt waar het precies misgaat. Door mijn studie heb ik geleerd altijd vragen te blijven stellen en kritisch te zijn. En meerdere oplossingen te zoeken voor een probleem."

Of ze ooit op missie wordt gestuurd weet ze nog niet. "Wij zijn het eerste jaar reservisten dat nog studeert, dus ze zijn nu aan het kijken of de parttime militairen in de toekomst ook op uitzending gaan. Maar ik zou het zeker willen. Ik denk dat het een hele waardevolle ervaring kan zijn."