De bouw van een zandmotor in het Amelander Zeegat
Aangepast

Hoe gigantische zandhopen ons beschermen tegen de stijgende zee

  • Bobby Schinkel

  • Bobby Schinkel

Komende maanden stort Rijkswaterstaat 5 miljoen kubieke meter zand in het Amelander Zeegat. Het doel: onderzoeken hoe Nederland na 2020 kan meegroeien met de zeespiegelstijging.

Want behalve dijken bouwen, zal het neerleggen van zand een grote rol spelen om overstromingen te voorkomen. Hoe dat precies werkt, zie je in deze video.

Hoe zand ons beschermt tegen de zee

Het experiment bij het Amelander Zeegat lijkt een beetje op de zandmotor bij Kijkduin. Daar ligt een enorme opgespoten zandbank die komende decennia langzaam zal wegslijten. Dat verloren zand moet de natuurlijke slijtage van Nederlandse stranden compenseren.

Maar bij deze proef legt Rijkswaterstaat het zand niet aan de kust, maar juist kilometers ver in zee. Daarna wordt onderzocht waar al dat zand blijft. "Als we hier meer van weten, kunnen we deze techniek vaker gebruiken", legt projectleider Carola van Gelder uit.

De zandmotor bij Kijkduin

Krabben en vissen

Tijdens het experiment wordt ook onderzocht wat het effect is op bodemdieren zoals krabben en vissen. Vooral in zeegaten is het effect van zulke ingrijpende werkzaamheden nog niet helemaal duidelijk. In 2019 komt het onderzoeksrapport uit.

Deel artikel: