Aangepast

Voor het eerst geteld: honderdduizenden kiezen voor cosmetische behandeling

  • Michael de Smit

    verslaggever

  • Michael de Smit

    verslaggever

Er worden in Nederland jaarlijks 400.000 cosmetische ingrepen gedaan. Het is voor het eerst dat er iets meer zicht is op de jaarlijkse omvang van het aantal cosmetische behandelingen in Nederland. "Het is nooit eerder bijgehouden en dus is dit een nulmeting", zegt Tom Decates, die samen met collega's van het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam de getallen in kaart bracht.

De ingrepen zijn uit te splitsen in ongeveer 250.000 behandelingen waarbij botox is ingespoten en ongeveer 140.000 behandelingen waarbij fillers zijn gebruikt. De overkoepelende term daarvoor is injectables.

"We zien allemaal een stijging in het aantal mensen dat we behandelen. Het aandeel jonge vrouwen stijgt ook met ongeveer 10 procent per jaar. Door dit onderzoek weten we straks precies hoeveel."

Decates is zelf cosmetisch arts. Bekijk in onderstaande video hoe Chantal fillers krijgt ingespoten.

Inspuiten en gladstrijken: geen taboe meer op plastisch chirurgie

Chantal, medewerkster van een zonnebankstudio in Den Haag, heeft lang getwijfeld. Terwijl al haar vriendinnen al één of meerdere keren behandeld zijn, was zij bang voor nadelige gevolgen. "Eigenlijk iedereen om me heen heeft het al gedaan. Ik heb het altijd een beetje afgewacht. Ik ben zenuwachtig voor het resultaat. Het is toch altijd spannend."

Ze heeft nu de knoop doorgehakt: "Ik wil iets meer volume in mijn lippen en niet meer iedere dag volumegevende lipgloss gebruiken."

Tom Decates legt uit hoe hij te werk gaat

Omdat dit soort behandelingen zo populair is en iedere basisarts fillers of botox mag inspuiten, zijn er de afgelopen jaren veel plekken bijgekomen waar je vollere lippen kunt krijgen of de rimpels op je voorhoofd en kraaienpootjes naast je ogen op kunt laten vullen.

De bijbeunende basisartsen zijn al jaren een doorn in het oog van plastisch chirurgen. Ali Pirayesh van de Nederlandse Vereniging voor Plastisch Chirurgen is blij dat er wat meer zicht is op de omvang van de markt: "Mede door sociale media als Instagram is de vraag enorm toegenomen en is er dus een wildgroei aan niet-erkende artsen die dit doen."

Complicatiespreekuur

Tom Decates ziet dat ook. Hij laat een foto zien van iemand waarbij de huid van de wang is afgestorven na het inspuiten van fillers bij de neus. "Dit soort mensen zien we terug op ons complicatiespreekuur." Bijna iedereen waarbij iets misgaat, klopt aan bij het Erasmus Medisch Centrum tijdens dit spreekuur. Omdat het totaal aantal behandelingen nu bekend is, kan gekeken worden hoe vaak het gemiddeld misgaat bij cosmetische ingrepen.

Na een aantal prikjes in haar bovenlip mag Chantal haar nieuwe lip in een spiegel aanschouwen. Hij is nog wel wat gezwollen. "Tof, hij wordt nog mooier", is de eerste reactie van Tom Decates, die haar heeft behandeld.

Chantal lijkt in ieder geval tevreden: "Het is niet too much. Nu nog alleen die rimpeltjes naast mijn oog, die kraaienpootjes, en dan kan ik er weer tegenaan."

Deel artikel: