NOS Op 3
Hanneke Wetzer

Op Wikipedia staan niet alleen minder artikelen over vrouwen, ze zijn ook nog eens korter. Uit onderzoek van de online encyclopedie blijkt dat slechts een op de tien Wikipedia-schrijvers vrouw is en dat is terug te zien in de artikelen.

Vivian van Gaal van het MU Art Center in Eindhoven organiseerde daarom samen met schrijversplatform Watershed een Wikipedia edit-a-thon: een schrijfsessie om Wikipedia vrouwelijker te maken. "Een man schrijft anders over een bepaald onderwerp dan een vrouw. Als van de 40 miljoen artikelen op Wikipedia maar 10 procent door een vrouw is geschreven, zegt dat iets over kwantiteit en de kwaliteit", zegt Van Gaal.

Hanneke Wetzer

Een goed voorbeeld is de Engelstalige Wikipedia-pagina van Eindhoven waar onder het kopje bekende inwoners 37 namen staan, slechts zeven daarvan zijn vrouw. En alleen al het artikel over de mannelijke kickbokser Peter Aerts is langer dan alle artikelen over vrouwen in de lijst bij elkaar.

Het gebrek aan vrouwen in de online encyclopedie was ook deelneemster Eline (24) opgevallen. "Het eerste zoekresultaat op Google is bijna altijd een pagina van Wikipedia en als ik dan google op een bekende kunstenares en zij staat niet op Wikipedia, vind ik dat gewoon zuur."

Precies dat maakte Jess (33) mee, toen ze op Wikipedia zocht naar een van haar favoriete kunstenaressen Grace Miceli. Tot haar verbazing had de Amerikaanse kunstenares met 76.000 Instragram-volgers nog geen pagina op Wikipedia, waarna ze Miceli opbelde en vroeg of zij haar Wikipedia-pagina mocht schrijven. Dat mocht.

Ik vind het fascinerend dat ik mag meemaken hoe vrouwen de geschiedenis letterlijk herschrijven.

Barbara Robles de Medina-Nobrega, deelneemster edit-a-thon

Voor de edit-a-thon kwamen niet alleen jonge vrouwen naar Eindhoven. Ook de 79-jarige Barbara deed mee. Ook al is ze niet echt goed met computers. "Ik ben geen pc-wizard, maar wilde toch een poging wagen. Ik vind het fascinerend dat ik mag meemaken hoe vrouwen de geschiedenis letterlijk herschrijven na jaren ondervertegenwoordigd te zijn."

De deelnemers begonnen na een spoedcursus Wikipedia enthousiast met het aanmaken van Wikipedia-pagina's. Naast een pagina over Grace Miceli werd er ook een begin gemaakt met de biografieën van kunstenares Maria Koning, beter bekend onder haar pseudoniem Airco Caravan, en spoken word-koningin Babs Gons.

STER reclame