Fitna
Aangepast

10 jaar 'Fitna', hoe is het Wilders daarna vergaan?

  • Emil van Oers en Michiel Breedveld

  • Emil van Oers en Michiel Breedveld

Het is aftellen, precies tien jaar geleden om 19.00 uur. De wereld is in de ban van wat elk moment komen gaat: Fitna. De anti-islamfilm van Geert Wilders maakt dan al maanden de tongen los. Gaat hij in de film echt een bladzijde uit de Koran scheuren? Het antwoord: nee.

Het geluid dat je hoort is dat van een bladzijde uit een telefoonboek. De vrees voor aanslagen en rellen verstomt. Er komt geen fatwa. Maar Wilders heeft allang zijn doel bereikt. Maandenlang domineert hij het nationale debat en hij is zelfs wereldnieuws.

Hoe verging hem dat in de tien jaar na Fitna? Dat zie je in onderstaande video.

10 jaar na Fitna

Bij de eerstvolgende Kamerverkiezingen steeg de PVV direct naar 24 zetels. In de tien jaar na Fitna lukte het Wilders om bij alle verkiezingen minstens 10 procent van de stemmen te halen, behalve bij de laatste gemeenteraadsverkiezingen. Daar haalde hij in de dertig gemeenten waar de PVV meedeed gemiddeld nog geen 8 procent.

Aantal stemmen op de PVV

Sinds Fitna is er een licht dalende trend te zien in de populariteit van de PVV. Wilders heeft er op rechts ook concurrentie bij gekregen. Van het Forum voor Democratie, maar ook van de rechtse partijen die in hun politieke lijn naar rechts zijn opgeschoven.

De volgende krachtmeting is volgend jaar, bij de Provinciale Statenverkiezingen.

Deel artikel: