v.l.n.r. Ton Siedsma, Onno Eichelsheim en Sven Brinkhoff.
Aangepast

Wij lezen de Inlichtingenwet, zodat jij het niet hoeft te doen

Woensdag is het referendum over de Inlichtingenwet. De kans is groot dat jij de wet nog niet hebt gelezen. Geen nood: wij wel. En we gaan iets bijzonders doen: we gaan de wet aan je voorlezen. Van de eerste tot en met de laatste letter.

Dat lijkt misschien saai, maar dat is het zeker niet. We hebben drie experts aan wie je al je vragen over de wet kan stellen. Tekenaars maken live een infographic over de wet. En we hebben nog wat verrassingen in petto.

In de comments op Youtube en Facebook beantwoorden Ton Siedsma van Bits of Freedom, Sven Brinkhoff van de Radboud Universiteit én de baas van de MIVD, de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst, Onno Eichelsheim alle vragen die je hebt. Wie zijn deze experts?

Ton Siedsma is de woordvoerder van Bits of Freedom. Hij kent de wetstekst door en door en is sterk tegen de wet. Hij weet alles van digitale burgerrechten, techniek en (strafvorderlijke) opsporingsmethodes. Hij houdt zich vooral bezig met de controle op overheidshandelen.

Sven Brinkhoff is jurist en universitair docent Strafrecht aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Hij is expert op het gebied van Inlichtingendiensten en kent de wet van voor tot achter. Hij omschrijft zichzelf als 'neutraal' over de wet. Volgens hem is de wet een vooruitgang op de vorige wet, maar hij is slechts gematigd positief. Vanavond legt hij uit waarom.

Onno Eichelsheim is sinds 2016 de directeur van de MIVD. Voor zijn werk is de nieuwe wet van levensbelang. Hij is er verantwoordelijk dat onze krijgsmacht voorzien wordt van de meest actuele inlichtingen in oorlogssituaties. Eichelsheim beantwoordt al jouw vragen van 20.00 uur tot 20.30 uur in de livestream.

Wat moet je weten over de nieuwe inlichtingenwet?

Deel artikel: