NOSop3

Dylan en Francois rijden door Europa om transgenders te helpen

Aangepast
NOS
Geschreven door
Steve van Velzen en Nienke de Looff

Discriminatie, mishandeling en verstoting door familie. Transgenders krijgen er regelmatig mee te maken. Dylan en François (21) zijn zelf transgender en rijden door Europa om anderen te helpen.

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

.

Op social media hebben honderden Europese transgenders zich gemeld bij Dylan en François. Tijdens hun reis willen ze zoveel mogelijk mensen helpen, maar ze hebben een selectie moeten maken. "We hebben nu twaalf afspraken gemaakt", zegt François.

De twee transgendervrienden reizen door vijftien landen maar zijn vooral benieuwd naar de verhalen uit Polen en Hongarije. "We hebben namelijk veel vervelende dingen gelezen over transgenders in die landen", zegt François. Onder de naam TransPals vloggen de twee over hun ontmoetingen.

Borsten platdrukken

Dylan en François willen andere transgenders helpen door bijvoorbeeld binders uit te delen. Dat zijn hesjes waarmee mensen hun borsten platdrukken. Mensen die als vrouw geboren zijn, zien er dankzij een binder mannelijker uit.

Binders zijn duur, soms wel 60 euro. Niet iedereen kan dat betalen. Ook zitten sommige transgenderjongeren nog in de kast. "Stiekem binders bestellen is dan geen optie", zegt François. "Want het risico dat iemand je pakketje opent en erachter komt dat je transgender bent, is voor sommige mensen te groot".

Deze route leggen de TransPals af NOS

'Vriend heeft zelfmoord gepleegd'

Dylan en François zijn zich bewust van het gevaar voor hun eigen veiligheid in sommige Europese landen. "We gaan er niet mee te koop lopen dat we transgender zijn", zegt Dylan. "Sommige mensen die we gaan ontmoeten, worden zelfs geslagen en vernederd." Daarom ontmoeten ze mensen altijd in hun eigen camper.

Ook in Nederland hebben transgenders het soms moeilijk. Uit recente cijfers van onderzoeksbureau Movisieblijkt dat 43 procent van de transgenders het afgelopen jaar een gewelddadig incident heeft meegemaakt. Ook heeft 69 procent van de transgenders weleens zelfmoordgedachten. "Wij hebben onlangs nog een vriend verloren aan zelfmoord", zegt François. Reden genoeg voor Dylan en François om Europese transgenders een hart onder de riem te steken.

Heb jij hulp nodig?
Dan kun je contact opnemen met Stichting 113 Zelfmoordpreventie via 0900-0113 (24/7 bereikbaar) en 113.nl.