NOS Op 3
Verder kijken dan de beperking

Het moet heel normaal worden om iemand in een rolstoel of met een prothese in modemagazines te zien. Dat vinden de leden van Sue's Warriors, een stichting die strijdt om het beeld van mensen met een lichamelijke beperking te veranderen.

"Dat willen we doen door zo veel mogelijk mensen in beeld te brengen met een lichamelijke beperking", zegt Christel Verbogt (20), model bij de stichting. "Iedereen hier heeft iets. Ik zit zelf in een rolstoel. Als je in de mode en media iemand in een rolstoel of met één been ziet, wordt het automatisch al normaler."

Mensen met een lichamelijke beperking moeten bewijzen dat ze net zoveel kunnen als anderen, zegt Kelly Sue Scholte-Lampers (26), oprichtster van Sue's Warriors. "Het raakt mij dat als je een lichamelijke beperking hebt, en dus al veel hindernissen in je leven, je ook nog extra moet bewijzen in dingen waar je al hartstikke goed in bent."

Volgens Christel wordt er nu een eenzijdig beeld gegeven in de media van mensen met een beperking: "Het is nu vaak zo dat ze of ongeneeslijk ziek zijn of uiteindelijk weer beter worden. Dat is in de praktijk niet altijd zo. Ik moest ook accepteren dat ik als tiener ziek werd en verder moest met mijn leven. Ik studeer, heb een vriend en onderneem dingen. Ik zit niet zielig in een hoekje."

De stichting hoopt binnen vijftien jaar de beeldvorming veranderd te hebben.

STER reclame