Aangepast

Met deze simpele technieken komt die Elfstedentocht er toch

  • Arnoud van der Struijk

  • Arnoud van der Struijk

Met deze technieken komt die Elfstedentocht er toch

Zelfs met de flinke vorst van de komende dagen is de Elfstedentocht volgens weerman Marco Verhoef een utopie: "De hele route vriest niet in drie dagen dicht. Onmogelijk." Maar dat is buiten een groep Leeuwarder studenten Chemische Technologie gerekend.

Zij willen het rijden van de Tocht der Tochten weer iets waarschijnlijker maken. En ook al doet de naam van de opleiding anders vermoeden, de studenten richten zich alleen op natuurlijke technieken. "We gaan er geen kunstijsbaan van maken," aldus docent Sanne Steenbrink.

IJs met stro erin is tot drie keer sterker dan gewoon ijs.

Sanne Steenbrink, docent Chemische Technologie

Door te onderzoeken hoe een wak het snelst dichtvriest en te kijken welke natuurlijke materialen het ijs kunnen verstevigen, proberen ze de natuur een handje te helpen. En dat is nodig volgens Verhoef, want de kans op een Elfstedentocht loopt elk jaar terug.

"Zo eerlijk moeten we zijn. We hebben de laatste 60 jaar maar vijf keer een Elfstedentocht gehad, die 60 jaar ervoor waren het er nog tien." De laatste tocht werd verreden in 1997.

Steenbrink is positief gestemd. "We hebben al een aantal simpele, veelbelovende technieken ontdekt. Zo is ijs met stro erin tot drie keer sterker dan gewoon ijs." Ook crushed ice en netten kunnen helpen wakken te dichten of voorkomen dat de wind er vat op krijgt, wat het bevriezen bemoeilijkt.

De resultaten worden gedeeld met de Vereniging Friesche Elfsteden. En misschien horen we dan wel sneller dan verwacht weer eens de woorden: it giet oan.

Deel artikel: