Aangepast

Dikke deuren en duizenden vaten, hier ligt ons kernafval

  • Nick Felix

    redacteur NOS op 3

  • Nick Felix

    redacteur NOS op 3

Radioactief afval is er, of we het nu willen of niet. We hebben het in het verleden gecreëerd en maken het nog steeds. Dat gebeurt niet alleen in kerncentrales, maar ook ziekenhuizen houden (licht) radioactief afval over van bijvoorbeeld kankeronderzoek en -genezing.

Met dat afval moeten we iets. Tot de jaren tachtig wisten we niet goed wat en dumpten we het zelfs in zee. Inmiddels is er een plek in Zeeland, vlak bij Borssele, waar al het radioactieve afval wordt verzameld en opgeslagen. Tonnen vol staan hier minimaal honderd jaar te wachten tot er een definitieve oplossing is.

We mochten een dag rondkijken op de plek waar al het radioactieve afval naartoe gaat. Bekijk hieronder de video.

De plek waar ons kernafval ligt

Er wordt al uitvoerig nagedacht over de vraag: hoe nu verder met het radioactieve afval. Een suggestie die mogelijk kan werken, is het opslaan van de radioactief materiaal in aardlagen diep onder de grond, zo'n 500 meter diep. Deze methode wordt al toegepast in de VS en in Finland werken ze er ook aan.

Volgens Jan Boelen, directeur van de Centrale Organisatie Voor Radioactief Afval (COVRA) is dit een goede optie. "We maken een tunnel van 500 meter diep en slaan het op in een zoutlaag", legt hij uit. "We geven het als het ware terug aan de natuur."

Deel artikel: