Aangepast

Waarom je af en toe best een kwaaltje kunt googlen

  • Wouter Hoogland

  • Wouter Hoogland

Een lang aanhoudende hoest, een gek bultje of steken in de borst: als je je symptomen op internet zoekt, komt er al snel een ziekte uit die veel erger is dan wat je eigenlijk hebt. Want: een vastzittende hoest kan verkoudheid zijn, maar net zo goed iets veel ergers. Toch? Staat op dat ene forum.

In de Volkskrant vertelt huisarts Joost Zaat over 'wilde-weg-zoekers': mensen die hun symptomen googlen en "hun ongerustheid steeds sneller bevestigd zien." Doe dat niet, is zijn advies. Maar moet je dan met álles naar de huisarts?

-

Volgens huisarts en hoogleraar Niels Chavannes zitten er twee kanten aan dit verhaal. "Aan de ene kant is het een klassieke angst van dokters dat hun patiënten allerlei narigheid gaan googelen. Maar uit onderzoek van het LUMC en de Consumentenbond blijkt dat een paar betrouwbare sites juist heel behulpzaam zijn voor huisartsen."

Sterker nog: door betrouwbare sites als thuisarts.nl daalde het aantal huisartsbezoeken zelfs iets. "Dit zijn dan vaak de huis-tuin-en-keukenkwaaltjes", zegt Chavannes. "Mensen herkennen dan hun symptomen en lezen dan dat het vanzelf overgaat."

Volgens Rik van Druten van de Landelijke Huisartsen Vereniging vinden de meeste huisartsen het juist fijn als mensen zich online voorbereiden. "Het kan de dokter helpen om snel bij de kern van de zaak te komen. Maar dan moet je wel op websites zoeken waar je goeie info kan vinden: zoek niet gewoon een paar medische termen."

Vroeger waren huisartsen nog wat banger voor het internet, zegt Chavannes. "Maar de meeste huisartsen staan er helemaal niet meer negatief tegenover. Ze dachten dat hun spreekuren vol zouden zitten met mensen die symptomen hadden gegoogled, maar dat viel dus mee."

"Natuurlijk blijft er altijd een categorie van mensen die steeds weer met nieuwe kwaaltjes terugkomen. Ik had een patiënt met een stoornis waardoor ze steeds dacht ernstig ziek te zijn. Op een gegeven moment vond ze zelf die stoornis op internet en herkende ze zich erin. Ze had zelfs opgezocht wat voor behandeling ze nodig had, en waar ze die kon krijgen."

Bij twijfel, gewoon ouderwets naar je huisarts

Hoogleraar Niels Chavannes

Volgens Chavannes verschilt het per persoon of de online arts geschikt is voor jou. "Als je van jezelf al een angstig persoon bent, dan is zoeken op internet niet zo'n goed idee. Dan kun je beter om de paar weken bij de huisarts gaan zitten, in plaats van jezelf bang maken met iets wat je online hebt gelezen."

Het blijft belangrijk om op tijd naar de huisarts te gaan, zegt Van Druten. "Een goede website geeft daar advies voor, en ook hoeveel spoed erbij is." Chavannes vindt dit ook belangrijk: "Bij twijfel, gewoon ouderwets de dokter opzoeken. Daar is 'ie voor."

Ik zat zeker een keer per maand bij de huisarts

Mette, zocht vaak naar z'n kwaaltjes

Mette (23) was zo'n wilde-weg-zoeker. "Omdat ik onbewust hyperventileerde voelde ik steeds druk op mijn borst. Dat googlede ik, en dan ga je doorlezen wat er allemaal mis kan zijn. Uiteindelijk kies je dan het ergste." Ik had een fase dat ik zeker een keer per maand bij de huisarts zat."

Hij hyperventileerde door een angststoornis, die verergerd werd door zijn angst om ziek te zijn.

Zo voelt een paniekaanval

Deel artikel: