NOS Op 3

Een Nederlandse vrouw is in haar studententijd misbruikt door sportarts Larry Nassar. De Amerikaan is deze week voor de derde keer veroordeeld tot een opgetelde celstraf van minimaal 140 tot 360 jaar wegens het seksueel misbruiken van jonge sporters.

Janine (niet haar echte naam) hockeyde vanaf haar 17e vier seizoenen aan de Michigan State University op topniveau. In haar eerste seizoen daar liep ze een hernia op, toen verwees de medische staf van de universiteit haar door naar Nassar, die als osteopaat gespecialiseerd was in rugblessures.

Tijdens die behandelingen, zo'n tien weken lang, heeft Nassar Janine meerdere malen aangerand. Onderdeel van de 'behandeling', zoals Nassar deed voorkomen, was dat hij zijn vingers bij haar inbracht, om 'de stand van haar heupen te veranderen'.

In de video hieronder vertelt de Nederlandse hoe het er destijds aan toe ging.

"Hij bracht zijn vingers bij me in 'om mijn heup te corrigeren."

De rechtszaken tegen Nassar zijn deze week voorlopig geëindigd. Meer dan 250 vrouwen hebben aangegeven misbruikt te zijn door de arts.

In veel van de verklaringen beschreven de slachtoffers de methode, een soort bekkenmassage, waar ook Janine mee te maken kreeg.

Nassar bracht zijn vingers bij de sporters naar binnen om, zo zei hij, rugklachten te verhelpen. Zonder handschoenen. Alsof het onderdeel was van de behandeling. En zoals Janine reageerde, reageerden veel meer meisjes: "Dit is raar, maar hij is zo'n specialist, het is een voorrecht dat hij mijn arts is, het zal wel bij de behandeling horen."

Ik grapte altijd: 'He puts his fingers where the sun doesn't shine!'

Nederlands slachtoffer van Larry Nassar

Janine sprak wel over de behandeling met haar teamgenootjes en zelfs bij de fysiotherapeut van het hockeyteam. "Maar altijd op een grappende manier: 'Deze man komt wel op heel intieme plekken, ik moet me wel even scheren.' Of ik zei: 'He puts his fingers where the sun doesn't shine!' Altijd als grap, nooit met een serieuze ondertoon."

De brief van de universiteit over Larry Nassar NOS

Ook al vond ze de behandeling opmerkelijk en instinctief niet oké, ze herstelde wel na drie maanden van haar hernia, zonder operatie. Ze vermoedt dat ze daarom nooit echt heeft stilgestaan bij het misbruik.

Pas toen ze vorige week een brief kreeg van de universiteit over Nassar, besefte ze dat het dezelfde arts was die haar meer dan tien jaar geleden behandelde. Ook daalde op dat moment in dat haar instinct destijds klopte en dat zij dus ook bij de meer dan 250 vrouwen hoort.

"Het is me overkomen, er is misbruik van me gemaakt", zegt Janine over de man waar ze destijds enorm tegenop keek vanwege zijn reputatie als wonderdokter en arts van olympische turnsters. "Maar omdat hij me wel genezen heeft, heb ik het achter me kunnen laten en voelt het nu niet ineens als een trauma."

Natuurlijk denk ik: viespeuk, ik was 17!

Janine, een Nederlands slachtoffer van Nassar

"Ik ben heel blij dat hij gepakt is, met name omdat hij zoveel vrouwen zó gekwetst heeft en hij heeft ook misbruik van mij gemaakt. Maar mijn intentie is niet om er verder nog iets mee te doen. Ik heb er al berusting in. Ik denk niet dat het opluchting zal geven als ik er nog iets mee zou doen."

"Natuurlijk denk ik: 'Viespeuk, wat ben je een vreselijke vent. Ik was 17!' Maar het is meer verbazing dan echte woede."

*Janine is niet haar echte naam. Haar echte naam is bekend bij de redactie.

STER reclame