Aangepast

In Afrika groeien ze letterlijk mee met de economie

Obesitas is een steeds groter probleem in... Afrika

Afrika: veel groeiende economieën, verstedelijking en een middenklasse die steeds een beetje meer te besteden heeft. Klinkt als goed nieuws toch? Ja, maar deze ontwikkelingen hebben een keerzijde: veel mensen 'groeien' letterlijk mee.

NOS-correspondent Koert Lindijer in Kenia vertelt: "In de 35 jaar dat ik hier nu woon, zie ik nu meer en meer dikke, puffende Afrikanen, rennend door de straten in het weekend. Dat zag je nooit in de hoeveelheden die je nu voorbij ziet komen."

"Je zou zeggen: waarom zou een Afrikaan in vredesnaam hardlopen? Eerder liep die sowieso al genoeg, was gezond en veel meer een natuurmens dan een mens in zo'n consumptiemaatschappij als in het rijke, als je het zo wil noemen, westen."

Obesitas is een steeds groter wordend probleem in veel landen in Afrika. Doordat mensen massaal naar de stad trekken, wordt hun leefpatroon een stuk ongezonder. Zelf verbouwd vers voedsel is nu bewerkt voedsel uit de supermarkt of fastfood en ook betekent het leven in de stad een stuk minder beweging.

Lindijer: "Je ziet in Nairobi, de hoofdstad van Kenia, sportscholen opkomen, fysiotherapie, noem maar op. En in ziekenhuizen zie je mede daardoor een toename in hart- en vaatziekten en kankersoorten. Dat was vroeger veel minder."

The New York Times spreekt over een 'onverwachte epidemie'. Een probleem dat alsmaar groter dreigt te worden, omdat de verstedelijking doorzet.

Deel artikel: