Niezen
Aangepast

Hoe gevaarlijk is het om je nies in te houden?

Een 34-jarige man uit het Britse Leicester probeerde onlangs zijn nies in te houden. Niet zo'n bijzondere situatie, denk je, maar hij beschadigde daarmee het weefsel in zijn keelholte. Gevolg: een gaatje in zijn keel. De KNO-artsen die hem behandelden waarschuwen nu voor de gevaren van je nies inhouden. Klinkt erg naar, maar hoe groot is de kans dat het jou een keer overkomt?

Allereerst wil KNO-arts Jan van der Borden ons leren dat het "dom, heel dom is om je nies in te houden." Hij benadrukt dat we niet voor niets niezen. "Je niest omdat er een prikkel in de luchtweg is waar je vanaf moet", legt hij uit. "Het lichaam reageert daarop door met een krachtige stoot de prikkel weg te blazen. De kracht van de lucht moet ergens heen kunnen. Als jij je neus en mond dichthoudt, moet die lucht een andere uitweg vinden ."

En dit kan vervelend aflopen, zoals bij de 34-jarige Brit. "Omdat je lucht met grote kracht in de weefsels blaast, kan een zwakke plek in je luchtweg groter worden en scheuren", zegt Jan. "Je zou ook je trommelvliezen kunnen opblazen. Of zelfs lucht in je hersenen blazen, theoretisch gezien dan."

Door te roken neemt je kans op letsel iets toe

KNO-arts Jan van der Borden

Maar de kans dat dit jou overkomt is heel erg klein, benadrukt de arts. "In mijn 29 jaar als KNO-arts ben ik dit nog nooit bij een patiënt tegengekomen. Bij gezonde mensen zal dit extreem weinig gebeuren, omdat hun weefsel sterk is. Maar als je ouder wordt, aangeboren zwak weefsel hebt of weefsel beschadigt door bijvoorbeeld te roken, neemt de kans op letsel wel iets toe."

En dus beroept Jan zich op wat een tegeltjeswijsheid over veilig niezen. Volgens hem kun je het beste met open mond niezen, maar dan wel in de binnenkant van je elleboog. "Zo komen er geen bacteriën op je hand terecht, die je vervolgens weer zou kunnen verspreiden."

Zo'n nies raast met 150 kilometer per uur je lichaam uit. Iets om over na te denken, de volgende keer dat je je neus en mond dichtknijpt.

Deel artikel: