Bijna 100.000 feestgangers hebben hem al ondertekend: de petitie voor twee officiële vrije dagen tijdens carnaval. Gisteren werd de campagne gestart door een bierbrouwer met als boegbeeld oud-PSV'er Björn van der Doelen.
De 40.000 handtekeningen die nodig zijn om een voorstel op de agenda van de Tweede Kamer te zetten zijn dus al ruim gehaald. Maar hoe haalbaar is het plan?
Volgens arbeidsrechtsadvocaat Maarten van Gelderen is het initiatief "gedoemd te mislukken". Zelfs als het lukt om van carnaval officiële feestdagen te maken, wil dat nog niet zeggen dat je meteen vrij krijgt. "Zelfs op Koningsdag krijg je niet automatisch vrij."
De overheid bepaalt namelijk niet de officiële vrije dagen, legt Van Gelderen uit. "Dat staat in het contract met je werkgever."
Het lijkt mij een onmogelijke missie.
Vrije dagen zijn opgenomen in een cao of een andere arbeidsovereenkomst tussen werkgever en werknemer. Op landelijk niveau zullen de twee vrije dagen dus niet gerealiseerd kunnen worden. Maar ook op regionaal niveau gaat het niet lukken, volgens van Gelderen. "Het kan niet per provincie geregeld worden. Dat lijkt mij een onmogelijke missie."
Op bedrijfsniveau gloort er nog wel hoop voor de carnaval-liefhebbers. Werkgevers kunnen hun werknemers namelijk wél vrije dagen geven. Dit zal volgens Van Gelderen waarschijnlijk wel betekenen dat er een andere dag ingeleverd moet worden. Carnaval in plaats van Hemelvaart of Goede Vrijdag bijvoorbeeld.
De vele handtekeningen voor de petitie maken duidelijk dat de kwestie wel leeft. "Qua reclame is het een mooie stunt, maar het doel van een vrije dag kan er juridisch gezien niet mee behaald worden."