NOSop3

Hypermodern schip gaat opnieuw naar MH370 zoeken

Aangepast
NOS

Waar ligt het verdwenen toestel van Malaysia Airlines vlucht MH370? Die vraag gaat een Amerikaans bedrijf proberen te beantwoorden.

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Hypermodern schip gaat opnieuw MH370 zoeken

Op 8 maart 2014 verdween vlucht MH370 met 239 passagiers van de radar. Het vliegtuig was op weg van Kuala Lumpur naar Peking en verdween vrijwel spoorloos. Waarschijnlijk is het in de Indische oceaan neergestort maar waar precies het is onduidelijk.

De grootste zoektocht naar een vliegtuig ooit werd opgezet. In 1046 dagen is 120.000 vierkante kilometer van de Indische Oceaan in kaart gebracht. Zonder resultaat.

Een jaar na het staken van de zoektocht gaat het Amerikaanse bedrijf Ocean Infinity nu een nieuwe poging doen. Het bedrijf heeft een contract gesloten met Maleisië op basis van no cure, no pay. Als ze het vliegtuig niet vinden, krijgen ze niet betaald.

De Seabed Constructor Swire Seabed

Ocean Infinity gebruikt het meest geavanceerde schip ter wereld, de Seabed Constructor. Vanuit het schip gaan acht zelfstandig zoekende onderzeeërs een nieuw gebied ter grootte van 25.000 vierkante kilometer in de Indische Oceaan onderzoeken.

Door gebruik te maken van onderzee-drones gaat het zoeken ongeveer tien keer zo snel als voorheen. Het bedrijf denkt het nieuwe gebied in ongeveer 21 dagen doorzocht te hebben.

Elke drone houdt via een klein zelfstandig bootje aan de oppervlakte contact met het moederschip. Eén keer in de 60 uur komen de drones binnen om nieuwe accu's te krijgen en zo'n twee terabyte aan verzamelde data af te geven.

In de zoektocht naar MH370 worden twee drones meer gebruikt dan in dit voorbeeld. Ocean Infinity

Al die data worden door drie verschillende mensen bekeken. Elk stukje zeebodem krijgt een score die bepaalt hoe groot de kans is dat het vliegtuig daar ligt. Is er een stukje bodem met een hoge score? Dan wordt er nieuwe drone naar beneden gestuurd om dat stukje bodem nog beter te onderzoeken.

Experts zijn er zeker van dat als het vliegtuig hier ligt, het wordt gevonden. Wat er dan met het toestel gaat gebeuren, is nog niet bekend.

Wordt het vliegtuig met dit schip níet gevonden, dan is de kans groot dat het voor altijd verloren is.