Maxime
Aangepast

Gangmaker Maxime wil jou verleiden eerder naar de kroeg te komen

  • Melvin Captein

  • Melvin Captein

Oké, je hebt dorst en je moet kiezen. De linkerkroeg of de rechterkroeg. Waar loop je naar binnen?

Tenzij je heel erg van echo's houdt, is de kans groot dat je voor rechts bent gegaan. En dat is nu precies het idee achter gangmakers, waar steeds meer cafébazen mee experimenteren. Door een aantal jongeren tussen de 18 en 30 vroeg op de avond een gratis rondje aan te bieden, hopen ze dat hun kroegen eerder volstromen. En dat voorbijgangers dezelfde keuze maken als jij net deed: het best gevulde café binnenstappen.

Dit weekend volgden we gangmaker Maxime (21) in Arnhem om te zien of dat een beetje werkt:

Gangmakers voor een vollere kroeg

De bedoeling is dat gangmakers veel vrienden meenemen, vertelt projectleider Paul Joost Fraanje. "We zijn echt op zoek naar sociale voortrekkers, die de boel goed kunnen opwarmen." Het project draait al langer in Utrecht en Rotterdam, en wordt nu uitgebreid naar steden als Leiden, Zwolle, Almere, Deventer, Delft, Apeldoorn en dus Arnhem.

Kroegen betalen een maandelijkse bijdrage en krijgen in ruil daarvoor de garantie op wekelijkse gangmakers. Die mogen ze overigens zelf selecteren via een speciaal gebouwde app. Paul: "Kroegen selecteren vooral op leeftijd. De gangmaker moet passen bij het publiek dat je wilt trekken. Een kroeg in Leiden vroeg bijvoorbeeld of ze ook op opleidingsniveau kunnen selecteren."

Wordt er bij die selectie ook op uiterlijk gelet? "Daar heeft nog geen kroeg specifiek naar gevraagd", zegt Paul. "Ze lijken het sociale aspect en de motivatie van gangmakers belangrijker te vinden."

Volk trekt volk

Wouter Janssen, eigenaar van café 't Huys in Arnhem, deed dit weekend voor het eerst mee. "Het eerste weekend van januari is eigenlijk altijd het rustigste van het jaar. Een perfect moment om het effect te testen dus." Hij gelooft in het concept. "Volk trekt volk, dat is de oudste regel in de horeca. Er zijn hier veel vrijgezellenfeesten. Als dat soort gasten een volle kroeg zien, stappen ze daar naar binnen."

Kroegbaas Wouter Janssen

Veel gemeenten hebben de afgelopen jaren de openingstijden van de horeca verruimd. In Arnhem ziet Wouter dat het uitgaansleven daardoor een stuk later op gang komt. "Iedereen drinkt eerst thuis in en is pas rond 1 uur in de stad. Omdat wij om 3 uur sluiten, draaien we eigenlijk maar 2 uur, waarin mensen ook nog minder drinken. Als we mensen kunnen verleiden iets eerder te komen is dat al winst. Ieder uurtje is een uurtje."

Het concept kreeg wel al de nodige kritiek te verduren van Stap, het Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid. "Ik ben toch bang dat dit leidt tot meer alcoholinname bij jongeren", liet directeur Wim van Dalen weten aan Omroep Gelderland. Wouter denkt juist dat het omgekeerde het geval is. "Als mensen eerder naar de kroeg komen, drinken ze thuis minder in."

Deel artikel: