Actiegroep Political Fatties
Aangepast

Deze vrouwen zijn klaar met fat shaming

  • Maxime de Vries en Anna Pruis

  • Maxime de Vries en Anna Pruis

Vrouwen belachelijk maken omdat ze dik zijn, daar is de actiegroep Political Fatties helemaal klaar mee. Ze organiseren vandaag een wetenschappelijke conferentie in Amsterdam, om deze fat shaming te belichten.

Ze hopen dat er zo meer aandacht komt voor het onderwerp. De actiegroep richt zich voor nu alleen op vrouwen, omdat ze niet vanuit de perceptie van dikke mannen willen praten.

Waarom het dikke mensen vaak moeilijk wordt gemaakt

"Er zijn specifieke dingen waar je als dikke vrouw mee moet dealen", zegt het Griekse lid van de actiegroep, Sofia Apostolidou (28). "In alles wat je doet wordt een bevestiging van de stereotypes gezocht: dikke mensen zijn lui, langzaam, ongezond, onproductief en onacceptabel. Daarnaast wordt er nog steeds weinig rekening gehouden met onze omvang als het gaat om kleding, openbaar vervoer, stoelen en baankansen."

Dat het vinden van een baan moeilijker is voor dikke mensen, is een feit. In 2014 bleek uit onderzoek van het Sociaal Cultureel Planbureau (SCP) dat aantrekkelijke mensen meer kans maken op een baan. Aantrekkelijk wordt hierin gezien als het standaardideaal van slank zijn, uitstraling hebben en charmant zijn. Het gevolg daarvan is dat dikke mensen minder verdienen omdat ze vaker terechtkomen in banen voor lager opgeleiden.

"Veel mensen denken bij het zien van dikke mensen al snel: eigen schuld. Maar dat sommige mensen er simpelweg niks aan kunnen of wíllen doen, is minder geaccepteerd", zegt onderzoeker Dide van Eck, die samen met Noortje van Amsterdam aan de Universiteit Utrecht de positie van dikke mensen binnen organisaties onderzocht.

"Ik ben ook opgegroeid met het idee dat dikke mensen ongezond leven, maar ik heb echt geleerd dat het veel gecompliceerder is dan dat", zegt ze. "En ik zag dat dit soort ideeën veel meer schade brengen dan dat ze helpen."

Vooroordelen

Het onderzoek naar hoe dikke mensen het fat shamen ervaren, staat nog in de kinderschoenen. "Er is veel onderzoek op basis van andere lichamelijke kenmerken, zoals beperkingen, seksualiteit of huidskleur. Maar nog heel weinig naar lichaamsomvang, toch omdat daarover nog heel erg dat idee van individuele verantwoordelijkheid heerst", zegt Van Eck.

"Het grootste deel van het onderzoek komt uit de medische hoek en richt zich op de gezondheid van dikke mensen", zegt organisatiewetenschapper Noortje van Amsterdam, die onderzoek doet naar sociale ongelijkheid in organisaties. "In het buitenland wordt wel steeds meer onderzoek gedaan naar discriminatie van dikke mensen."

Maar hoe ontstaan de vooroordelen die de Political Fatties omschrijven nou? Volgens Van Amsterdam heeft het te maken met ons tijdsbeeld. "We leven in een samenleving waarbij er steeds meer verantwoordelijkheid wordt afgeschoven op de individuele burgers. Als je niet slank bent, doe je dus iets verkeerd." Volgens haar wordt de sociale druk zwaarder ervaren door vrouwen dan door mannen. "Het vrouwenlichaam is al sinds oudsher veel meer onderwerp van discussie in de samenleving dan het mannenlichaam."

Discriminatie

"Overheden zetten vaak campagnes op om burgers te stimuleren gezonder te leven en gewicht te verliezen. Zo willen ze de gewichtsproblemen in hun land tegengaan. Maar daarmee versterken ze juist het idee dat dikke mensen niet acceptabel zijn", zegt Hodan Warsame (30), het enige Nederlandse lid van de actiegroep.

Volgens de Political Fatties kan de overheid juist helpen door het anders behandelen van dikke mensen een vorm van discriminatie te noemen. "In andere landen, zoals Duitsland en Denemarken, zijn er al organisaties die ervoor strijden om gewichtsdiscriminatie te erkennen en te zorgen voor gelijke rechten. Als overheden luisteren naar de adviezen van deze organisaties kunnen we mensen bewustmaken van fatphobia en negatieve stereotypering."

Deel artikel: