Aangepast

Sjoerd wil eigenhandig de file op de A4 aanpakken

  • Maxime de Vries

  • Maxime de Vries

Het is volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) onze grootste ergernis: file. Ook Sjoerd van der Hoorn (31) ergert zich er rot aan. Maar in plaats van erover te klagen, bedacht hij begin december een belijningsplan en begon een inzamelingsactie op Kickstarter voor wel 60.000 euro aan wegenverf. Wat begon als een stunt om een statement te maken, eindigde binnen no-time in een afspraak met Rijkswaterstaat.

Vier dagen per week rijdt de Leimuidenaar naar zijn werk op de A4 tussen Rijsenhout en Rijswijk. "Ik sta gemiddeld twee uur per dag in de file, dus ik zat tijd om de weg te observeren en oplossingen te bedenken", zegt hij. Zijn plan komt er op neer dat de rijstroken net anders neergelegd worden, zodat er links twee hoofdrijbanen ontstaan waar je niet hoeft te ritsen. Alleen aan de rechterkant van de snelweg kun je in- en uitvoegen.

"Zo kan het doorgaand verkeer op de linkerbanen gewoon doorrijden", zegt Sjoerd. Op dit moment ontstaan er juist knelpunten bij veel wegversmallingen op de hoofdrijbanen tussen Rijsenhout en Rijswijk.

Links zie je de situatie rondom het verkeer richting Den Haag. Rechts Sjoerds oplossing.

In principe zou 60.000 euro precies genoeg zijn voor zestig kilometer belijning, berekende de softwareontwikkelaar. Als we naar de teller kijken, lijkt het bedrag nog in niets op wat moet zijn. Sjoerd heeft in drie weken tijd tachtig euro verzameld. "Ik verwachtte sowieso niet dat ik het streefbedrag ging halen", zegt hij. "En al zou ik het halen, dan ga ik natuurlijk niet zelf met een kwastje de A4 bekladden."

Geldpotje

"Ik heb wel eens eerder kleine ideeën bij Rijkswaterstaat geopperd, maar nooit een reactie ontvangen. Ik wilde op een andere, ludieke manier de aandacht trekken." En dat is gelukt. Ongeveer een week nadat de crowdfunding online ging, werd Sjoerd benaderd door Alwin Nijhuis, omgevingsmanager van de A4 van Rijkswaterstaat.

"Sjoerds idee is via ongeveer vijf verschillende mensen, collega's en niet-collega's, bij mij terechtgekomen", zegt Nijhuis. "Op dit moment bestudeert een team van deskundigen zijn plannen. Eind januari hebben we hem uitgenodigd om deze bevindingen te bespreken."

Sjoerd is enthousiast dat hij op gesprek mag komen. "Ik ben heel benieuwd naar de uitkomst. Als ze een geldpotje hebben kan ik me gewoon niet voorstellen dat ze het niet gebruiken. Daarna mag ik hopelijk betrokken blijven tijdens het proces."

Nu het doel om aandacht te trekken eigenlijk al behaald is, rest de vraag wat er met de tachtig euro van onbekende sponsoren gaat gebeuren. "Het geld wordt pas afgeschreven bij de donateurs zodra het streefbedrag is behaald", vertelt hij. "Mocht er morgen onverhoopt 60.000 euro op mijn rekening staan, dan gebruik ik het geld alsnog om flink te lobbyen."

Deel artikel: