Mostafa Hilali
Aangepast

Mostafa en Charif vieren wel/geen Kerst: 'Ik kijk vooral Home Alone'

  • Loes van Langen

  • Loes van Langen

De komende dagen zitten veel mensen traditiegetrouw bij familie, schoonfamilie of vrienden aan de eettafel. Veel mensen in Nederland doen aan Kerst, maar niet iedereen viert dit christelijke feest.

"Het idee dat Jezus de zoon van God is, is in strijd met de islam. Zijn geboorte dus ook", vertelt arabist Leo Kwarten. "Veel moslims vieren daarom geen Kerst." Harde cijfers zijn er niet, maar hij schat dat 30 tot 40 procent van de moslims toch iets doet: in de vorm van feestelijke verlichting of een boom. De twee moslims die wij spraken, dachten eerder aan 5 tot 30 procent.

Wat doen moslims dan tijdens de kerstdagen? We vroegen het Charif Chahid en Mostafa Hilali.

Charif Chahid

De 24-jarige Charif viert bewust geen Kerst. Wat hij dan wel doet met zijn twee vrije dagen? "Vooral Home Alone kijken. Daar kan je toch niet omheen. Het is niet zo dat ik iets met familie of vrienden plan."

Hij viert het niet, omdat de kerstdagen religieuze feestdagen zijn. "Ik vind het gek dat niet-christenen Kerst vieren. Als het een culturele feestdag was geweest zoals Koningsdag zou ik wél naar een markt of zoiets gaan, want ik ben ook Nederlander."

Charif vindt dat kerst niet tot de islamitische traditie behoort. "Bij een religie kan je niet een beetje van het ene geloof pakken en een beetje van het andere geloof. Dan is het geloof niet meer zuiver."

Tegelijkertijd ziet hij dat religies veel op elkaar lijken. "Zowel christenen als moslims erkennen Jezus. Maar wij erkennen Jezus niet als de zoon van God, maar als een mens: als één van de profeten van God. Jezus speelt dus wel een hele belangrijke rol in onze religie, maar om die reden kunnen wij niet zijn geboorte vieren."

Mostafa Hilali

Jaarlijkse kerstvierder Mostafa Hilali (44) kan zich daarin vinden, maar vindt dat hij wel de geboorte van profeet Jezus kan vieren. "Die boom en de kerstman hebben naar mijn idee niks te maken met het verhaal van Jezus. Het gaat om gezellig samen zijn."

Hij vindt dat moslims best Kerst kunnen vieren. "Net als dat niet-christenen Kerst vieren en dat niet-moslims het Offerfeest vieren." Het is voor hem, net als voor veel mensen in Nederland, eerder een cultureel feest dan een religieus feest. "Veel mensen gaan niet naar de kerstnachtdienst. Die vieren Kerst met familie."

Wel begrijpt hij dat er moslims zijn die het religieus ingewikkeld vinden. "Aan hen vraag ik: hoe zou jij het vinden als anderen jou een fijn Offerfeest of Suikerfeest toewensen? Vaak vinden ze dat prettig. Het lijkt mij dat je dan ook prima anderen een fijne Kerst kunt wensen."

"Al zijn er ook mensen die orthodoxer zijn en iemand een fijne Kerst wensen zien als goedkeuring van het geloof van de ander. Voor hun gevoel is het alsof ze zeggen: ik wens je succes met je inbraak. Iets slechts, dat ze afkeuren." Mostafa is het daar niet mee eens. "Maar zij moeten dit ook kunnen zeggen. Dat is het mooie van vrijheid."

Zelf heeft hij de boom in ieder geval al opgetuigd. "Mijn zoontje heeft geholpen. Het is heel normaal voor mijn familie om ook langs te komen en Kerst te vieren."

Volgens hem is het belangrijk om te onthouden dat religies ook op elkaar lijken. "We weten vaak wat ons onderscheidt, maar niet wat ons verbindt. We benadrukken verschillen, maar we zijn uiteindelijk allemaal uit dezelfde vrucht gegroeid."

Deel artikel: