Sharon is gevlucht uit Uganda, maar staat nu achter de draaitafel
Aangepast

Vluchtelingen achter de draaitafel in club Amsterdam

Een bijzondere avond was het, in de Chicago Social Club in Amsterdam. Daar stonden vijf vluchtelingen achter de draaitafel.

De vier mannen en één vrouw kregen de afgelopen tijd les van de ervaren dj's Rutger Doornbos en Lieke Trienekens. Chicago Social Club kwam met het idee en benaderde VluchtelingenWerk Nederland. En die besloot het te regelen. Want als vluchteling heb je het in het begin niet altijd even makkelijk. Nieuwkomers lopen tegen grote bergen papierwerk aan om een verblijfsvergunning aan te vragen, moeten solliciteren en ook nog eens de taal leren.

Veel logische verplichtingen, maar ze hebben weinig tijd voor iets leuks en luchtigs. Vandaar de dj-cursus voor vluchtelingen. De lessen werden afgesloten met een echte showcase in de club:

Van vluchteling naar de nieuwe Martin Garrix

Een van de deelnemers is Ibrahim Mostafa (23). Hij vluchtte zeven jaar geleden uit Syrië, maar is pas sinds 2,5 jaar in Nederland. Hij is hier alleen: zijn familie is nog in Syrië en die heeft hij al zeven jaar niet gezien. "Ik wil al van kleins af aan dj worden", zegt hij. "In Syrië kan dat absoluut niet en hier heb ik daar een kans voor gekregen."

Als Ibrahim terug zou gaan naar Syrië zou hij het leger in moeten. "Dat wordt mijn dood", zegt hij. "En ook als ik me niet aanmeld bij het leger, wordt het mijn dood."

Zijn draaistijl bestaat vooral uit techno en een klein beetje deep house. Zijn dromen zijn groot: "Op een dag hoop ik de nieuwe Martin Garrix te zijn. Of iets in die richting."

Vijf vluchtelingen staan tegenwoordig achter de draaitafel

De enige vrouwelijke dj van de groep is Sharon Numali (24). Ze komt uit Uganda en luistert het liefst de hele dag naar muziek. "Muziek is mijn leven", zegt ze. "Iedereen houdt van muziek. Jij toch ook?"

Toen ze haar trainers voor het eerst belde en één van hen een vrouw bleek te zijn, kon ze haar geluk niet op: "Ik dacht, nu kan ik ook een dj worden."

Jongste

De jongste van de groep is Nooraldeen Jamoul (20). Hij woont met zijn ouders en zusje in Amsterdam-Noord. Hij houdt van Nederland en probeert met zoveel mogelijk mensen een praatje te maken om de taal te leren.

Muziek speelt voor hem ook een belangrijke rol. "Zonder muziek zou ik doodgaan", zegt Noraldeen. "Ik luister continu of er nog goede platen zijn die ik op mijn usb-stick kan zetten."

Deel artikel: